Ghidul angajatorului. 5 lucruri de stiut despre incetarea contractului de munca prin acordul partilor
ghidul angajatoruluiincetarea contractului de munca
Potrivit art. 55 pct. b) din Codul muncii, contractul individual de munca poate inceta prin acordul partilor, la data convenita de acestea. Doar ca prevederile legale se opresc aici, Codul muncii nu mai spune si altceva. Cum trebuie sa fie formulat un asemenea acord? Ce efecte produce el? In ce conditii se poate revoca? Ca urmare, pentru a raspunde la aceste intrebari trebuie aplicate regulile generale ale dreptului comun, demers in urma caruia se contureaza cateva observatii utile.
1. Acordul dintre parti cu privire la incetarea contractului de munca este un contract, care, ca orice contract, reprezinta o intalnire a ofertei uneia dintre parti cu acceptarea de catre cealalta parte. Ambele parti trebuie sa fie in cunostinta de cauza si sa nu se afle sub imperiul vreunui viciu de consimtamant.
2. Acordul partilor cu privire la incetarea contractului de munca va cuprinde:
a) momentul exact al incetarii raportului de munca;
b) alte elemente, dupa caz, cum ar fi: reglementarea regimului locuintei de serviciu; plata unei indemnizatii salariatului la incetarea contractului; data eliberarii fisei de lichidare etc.;
c) o clauza de neconcurenta (optional). Atentie, clauza de neconcurenta nu isi produce efectele in situatia incetarii de drept a contractului individual de munca sau daca incetarea intervine din initiativa angajatorului, pentru motive care nu tin de persoana salariatului.
3. Acordul partilor cu privire la incetarea contractului de munca nu trebuie confundat cu intelegerea dintre acestea prin care angajatorul renunta la preavizul datorat de salariatul demisionar.
Renuntarea angajatorului la preaviz nu transforma un caz de demisie intr-o incetare a contractului de munca prin acordul partilor. De exemplu, desi nu este de acord cu incetarea contractului de munca, angajatorul poate renunta la termenul de preaviz acordat de salariat, in scopul ocrotirii unor date confidentiale.
4. Acordul de incetare a contractului de munca va fi semnat, din partea unitatii, de aceeasi persoana care ar fi avut competenta concedierii salariatului (conducatorul unitatii, cel care a primit mandat din partea adunarii generale sa angajeze si sa concedieze personal etc.).
5. Dupa incetarea contractului de munca prin acordul partilor, fostul salariat nu va mai avea dreptul la indemnizatie de somaj, potrivit art. 83 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile ulterioare.
Sursa foto: freepik