Ghidul angajatorului. 7 situatii speciale care apar la reintegrarea salariatului concediat nelegal
ghidul angajatoruluiconcediere
Un salariat este concediat, contesta in instanta concedierea si obtine anularea acesteia. Ce se intampla in continuare? Legea romana nu se limiteaza, ca alte sisteme de drept, la obligarea angajatorului la plata de despagubiri, ci prevede, pentru acest caz, ca salariatul va putea solicita si obtine si reintegrarea pe postul detinut anterior concedierii.
Problema care apare aici este ca salariatului trebuie sa i se puna la dispozitie
exact vechiul post, nu un altul, chiar daca ar fi similar sau corespunzator pregatirii sale.
Si acest lucru creeaza adesea dificultati in practica, deoarece intre momentul concedierii si momentul hotararii de reintegrare este posibil sa treaca un interval de timp semnificativ, in care in firma pot sa fi intervenit numeroase modificari. Iata cateva cazuri practice:
Cazul 1: Pe postul respectiv a fost angajat intre timp un alt salariat.
Chiar daca intervine o astfel de situatie, reintegrarea are totusi loc. Contractul de munca al noului salariat va inceta de drept in temeiul art. 56 lit. e) din Codul muncii.
Cazul 2: Postul in discutie a fost intre timp desfiintat.
Se va incerca mai intai trecerea salariatului pe un alt post vacant in unitate, corespunzator pregatirii sale. Daca un astfel de post nu exista sau daca salariatul refuza propunerea de a-l ocupa, se va realiza reinfiintarea scriptica a postului in discutie, reintegrarea formala a salariatului pe acest post, urmata de o noua concediere a acestuia in temeiul art. 65 din Codul muncii, pentru motive care nu tin de persoana salariatului.
Cazul 3: Salariatul a dobandit o noua calificare intre timp.
Dupa cum am vazut mai sus, daca postul in discutie nu mai exista, salariatului i se va propune trecerea pe un alt post, corespunzator cu pregatirea sa. Intrebarea este: se va lua in considerare pregatirea pe care o avea salariatul la data concedierii sau pregatirea pe care o are in prezent? Instantele au decis ca este posibila reintegrarea salariatului pe un post corespunzator noii pregatiri, dobandite ulterior (pe parcursul procesului).
Cazul 4: Salariatul care a solicitat reintegrarea s-a angajat intre timp in alta unitate.
Faptul ca salariatul s-a angajat intre timp in alta unitate nu are nicio consecinta, nici asupra cuantumului despagubirilor, nici asupra hotararii de reintegrare. Reintegrarea va fi realizata deoarece, in conditiile art. 35 din Codul muncii, cumulul de functii este permis. Dar, daca programul de lucru de la celalalt serviciu al salariatului face imposibila desfasurarea in conditii normale a muncii in unitatea care l-a reintegrat, se va pune problema concedierii disciplinare a salariatului.
Cazul 5: Salariatul a devenit inapt fizic si/sau psihic pentru postul respectiv.
In acest caz, reintegrarea se va realiza totusi. Daca au trecut mai mult de 6 luni de la intreruperea activitatii, angajatorul va fi obligat sa supuna salariatul unui examen medical, in termen de 7 zile de la reluarea activitatii, potrivit HG nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor. Daca medicul de medicina a muncii decide ca salariatul este inapt pentru reluarea activitatii, acesta va putea fi concediat pentru inaptitudine fizica si/sau psihica, in temeiul art. 61 lit. c) din Codul muncii.
Cazul 6: A intervenit o cauza de incompatibilitate la ocuparea postului.
Spre exemplu, este posibil ca o instanta penala sa ii fi interzis salariatului sa mai practice profesia respectiva. In aceasta situatie, reintegrarea nu mai este, in mod obiectiv, posibila, iar contractul de munca al salariatului va inceta in temeiul art. 56 lit. h) din Codul muncii.
Cazul 7: Unitatea angajatoare s-a reorganizat sau si-a schimbat proprietarul.
In cazul comasarii, absorbtiei sau divizarii, obligatia de reintegrare a salariatului ii revine unitatii care a preluat in statele de functii postul respectiv. Aici este aplicabila Legea nr. 67/2006 privind protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora. Ca urmare, noul proprietar al unitatii angajatoare va avea obligatia de reintegrare a salariatului.
Citeste si:
Avertismentul DUR al celui mai mare fond suveran din lume: obisnuiti-va cu scumpirile
Sursa foto: www.pexels.com