Ghidul angajatorului. O subtilitate legata de sanctionarea muncii la negru
Atunci cand constata o contraventie in domeniul raporturilor de munca, inspectorul ITM intocmeste un proces-verbal care cuprinde printre altele, in mod obligatoriu, si organul la care poate fi depusa o eventuala plangere impotriva sanctiunii aplicate. In lipsa acestei mentiuni, procesul-verbal este nul. Doar ca organul la care poate fi depusa plangerea se stabileste in functie de locul savarsirii contraventiei. Si aici poate aparea o problema.
Care este locul savarsirii contraventiei in cazul primirii la munca a unei persoane fara forme legale? Locul unde persoana a prestat munca sau locul unde isi are sediul angajatorul si unde ar fi trebuit sa fie inregistrat contractul de munca?
Inalta Curte de Casatie si Justitie, sectia I civila, a hotarat prin Decizia nr. 4.036 din 1 iunie 2012 ca „a stabili locul savarsirii contraventiei ca element de determinare a competentei teritoriale inseamna a statua asupra
continutului contraventiei cu consecinta identificarii locului savarsirii ei.”
Ca urmare, care este contraventia despre care discutam aici?
Potrivit art. 260 alin. (1) lit. e) din Codul muncii, contraventia consta in
primirea la munca a persoanelor fara incheierea unui contract de munca. Prin urmare, contraventia nu are ca element material
neincheierea contractului de munca in conditiile art. 16 alin. (1) din Codul muncii, ci primirea la munca, folosirea muncii, fara existenta unui astfel de contract.
Deci locul savarsirii contraventiei este locul unde au fost depistate persoanele prestand munca in afara conditiilor impuse de lege. Legiuitorul nu a sanctionat neincheierea contractului de munca, ci folosirea muncii in aceste conditii, si, in consecinta, contraventia se savarseste, ca loc, acolo unde au fost identificate persoanele prestand o astfel de munca.
Este ceea ce a stabilit si Inalta Curte de Casatie si Justitie prin Decizia nr. 56 din 15 ianuarie 2014, anume ca in cazul contraventiei constand in primirea la munca a persoanelor, fara incheierea unui contract de munca, locul savarsirii contraventiei este locul unde au fost depistate persoanele prestand munca in afara conditiilor impuse de lege.
Inalta Curte a subliniat ca „retinand contrariul, ar insemna ca toate contraventiile s-ar putea savarsi doar la sediul angajatorului, lucru exclus avand in vedere obiectul contraventiei in litigiu, situatie care nu se poate devoala decat prin surprinderea acelor persoane ca prestand munca fara forme legale, indiferent unde este locul de prestare”.
Sursa foto: www.pexels.com