Ghidul angajatorului. Probleme subtile care le creeaza art. 52 din Codul muncii
Exista numeroase situatii in care salariatul nu mai munceste (isi ia concediu medical sau pentru formare profesionala, intra in somaj tehnic, este detasat la alt angajator, ii expira atestatul profesional, face greva etc.). Si in toate aceste situatii contractul lui de munca este suspendat. Problema este ca fiecare caz de suspendare are particularitatile sale si, in consecinta, pot aparea anumite subtilitati mai greu de gestionat. Un asemenea caz este cel prevazut de art. 52 alin. (1) lit. b) din Codul muncii.
Ce spune art. 52?
Art. 52.
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
b) in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti;
Ei bine, particularitatea acestui articol consta in faptul ca, in momentul de fata,
el nu mai este valabil decat pe jumatate. Astfel, prima sa parte nu mai este de actualitate – angajatorul care formuleaza o plangere penala impotriva unui salariat nu mai poate sa ii si suspende acestuia contractul de munca, pana la finalizarea cercetarilor.
Aceasta posibilitate a fost eliminata prin Decizia nr. 279/2015 a Curtii Constitutionale, conform careia masura suspendarii CIM in acest context este disproportionata si ii restrange in mod excesiv salariatului dreptul la munca.
Ca urmare, prevederea respectiva a fost declarata neconstitutionala si atras efecte imediate. Salariatii aflati in aceasta situatie au avut dreptul la despagubiri, chiar daca suspendarea contractelor lor se produsese anterior declararii neconstitutionalitatii.
A ramas insa in vigoare partea a doua a articolului, potrivit careia contractul poate fi suspendat in cazul in care salariatul a fost trimis in judecata pentru o fapta penala incompatibila cu functia detinuta. E o suspendare care intervine din initiativa angajatorului, deoarece numai el este in masura sa aprecieze daca fapta savarsita il face intr-adevar pe salariat incompatibil cu functia detinuta.
In analiza situatiei, angajatorul va tine cont atat de atributiile expres conferite prin fisa postului, cat si de conduita salariatului, care ar putea prejudicia imaginea unitatii.
Desigur, daca i se constata nevinovatia, salariatul isi va relua activitatea anterioara si va avea dreptul la o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului.
Exista insa si situatia in care el se dovedeste vinovat si este arestat, situatie in care suspendarea contractului de munca se pastreaza, doar ca isi schimba temeiul legal – ea nu se mai intemeiaza pe art. 52 alin. (1) lit. b), ci pe art. 50 lit. g) care spune ca:
Art. 50
Contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarele situatii:
g) in cazul in care salariatul este arestat preventiv, in conditiile Codului de procedura penala.
Sursa foto: www.pexels.com