Ghidul managerului. Ati concediat nelegal un salariat? Trebuie sa-i platiti despagubiri!
Concediati un salariat, acesta contesta in instanta decizia dvs., iar instanta hotaraste ca a fost vorba despre o concediere nelegala. E o hotarare care are mai multe consecinte pentru dvs., dintre care una certa: va trebui sa ii platiti salariatului respectiv despagubiri.
In primul rand, sa lamurim un aspect: ce inseamna a concedia
nelegal un salariat? Termenul “nelegal” nu se refera aici neaparat la vreun abuz pe care il faceti dvs., ci, pur si simplu, la orice abatere, oricat de mica, de la procedura prevazuta de legislatia muncii - de exemplu, ati omis sa mentionati in decizia de concediere instanta competenta sa judece o eventuala contestatie.
Concedierea care prezinta astfel de abateri devine automat nelegala, chiar daca salariatul pe care l-ati concediat venea beat la serviciu sau sustragea bunuri din firma. Instanta ii va da intotdeauna dreptate, iar dvs. va trebui sa ii platiti despagubiri si chiar sa il reprimiti la munca, pe postul pe care il ocupa inainte de concediere.
Concedierea se va anula sau, mai sugestiv, se va considera ca salariatul respectiv nu a fost niciodata concediat. Ca urmare, el va trebui sa isi primeasca salariul de care a fost vaduvit pe perioada derularii procesului si la care ar fi avut dreptul daca ar fi continuat sa execute contractul de munca. E vorba aici de niste despagubiri care se calculeaza in raport cu salariul indexat, majorat si reactualizat si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.
Atentie insa la urmatoarele situatii speciale:
• Daca in perioada desfasurarii procesului salariatul s-a reincadrat intr-o alta unitate, se pune problema daca se va scadea din cuantumul despagubirilor salariul primit de la acest al doilea an gajator. Desi inainte de intrarea in vigoare a prezentului Cod al muncii exista o practica in acest sens, in prezent despagubirile nu vor putea fi diminuate, chiar daca se dovedeste ca salariatul a beneficiat de alte venituri dupa ce a fost concediat.
• Daca salariatul a fost concediat pentru ca s-a aflat in arest preventiv pentru mai mult de 30 de zile (in temeiul art. 61 lit. b) din Codul muncii), dvs., angajatorul, nu veti fi obligat sa-i platiti despagubiri, chiar daca ulterior se va dovedi ca salariatul nu fusese vinovat. Despagubirile cuvenite salariatului vor fi, in acest caz, suportate de Stat, citat prin Ministerul Finantelor Publice.
• In cazul in care contractul de munca al salariatului ar fi incetat oricum, potrivit art. 80 alin. (1) din Codul muncii, despagubirile vor include numai salariile si celelalte drepturi banesti de care ar fi beneficiat salariatul, asadar cele care ar fi fost datorate pana la incetarea contractului de munca.
De exemplu, daca salariatul a indeplinit intre timp conditiile de varsta si stagiu de cotizare pentru pensionare, despagubirile vor include salariile de care ar fi beneficiat acesta pana la momentul pensionarii, care ar fi atras incetarea de drept potrivit art. 56 lit. c) din Codul muncii.
Sau, daca salariatul concediat nelegal era incadrat cu un contract de munca pe durata determinata, despagubirile vor include salariile de care ar fi beneficiat acesta pana la data expirarii contractului, care ar fi atras incetarea de drept in temeiul art. 56 lit. i) din Codul muncii.
Sursa foto: www.pexels.com