Guvernul pune tunurile pe gigantii care au facut profituri uriase din criza energetica: nu scapa nici OMV
taxa de solidaritateomv petromanaftaxe 2023
Austriectii de la OMV nu se vor sustrage de la plata taxei de solidaritate, considera ministrul Finantelor, Adrian Caciu.
In acest moment, austriecii de la
OMV sunt in centrul unui scandal de proportii, dupa ce comapania a anuntat ca nu se incadreaza in termenii prevazuti de legislatie pentru plata taxei de solidaritate, o taxa temporara, instituita asupra gigantilor din energie care au inregistrat profituri uriase in aceasta perioada. Se considera ca aceste afaceri ce au explodat in ultimul an au avut drept propulsie criza energetica ce impovareaza populatia si firmele, motiv pentru care pentru profiturile suplimentare aceste companii trebuie sa plateasca mai multi bani guvernelor. Nu doar in Romania se practica aceasta taxa de solidaritate, ci este un model european, dat fiind caracterul international al crizei energetice.
Ei bine, cei la OMV spun ca nu au de ce sa achite, fiindca ei nu se incadreaza, dar oficialii statului par sa fie de cu totul alta parere.
Ministrul Energiei, Adrian Caciu, considera toti cei ce trebui sa achite vor achita. In acelasi timp, presedintele Fiscului a anunta controale masive in randul companiilor din energie:
-
"Am solicitat si domnului presedinte Heius (n.r. presedinte ANAF) sa faca o analiza pe toate companiile. Nu au existat nici presiuni si nici interventii din partea nici unei companii. Statul roman este unul puternic si cred ca si-au dat seama toti. Am cerut clarificarea de la autor. In cateva zile s-ar putea sa obtinem si raspunsul comisiei. Din punctul meu de vedere nu am dubii ca aceasta contributie nu va fi platita inclusiv de catre aceasta companie (n.r. OMV Petrom)", a spus ministrul Caciu.
"Noi, ca ANAF, nu putem sa facem decat un lucru, si o sa il facem extrem de ferm, incepand de maine, vom verifica nu numai OMV-ul, ci si toate societatile care se incadreaza in prevederile acestei Ordonante si din primele verificari o sa vedem daca cifra lor de afaceri, 75% reprezinta acele coduri CAEN prevazute clar in Ordonanta.
Niste controale finale nu pot fi facute in urmatoarele zile pentru ca situatiile financiare, in Romania, se finalizeaza si se depun la 30 mai, dar cu o probabilitate de 99,9%, in maximum doua saptamani o sa pot sa spun daca OMV-ul datoreaza sau nu aceasta contributie de solidaritate. In maximum doua saptamani", a spus seful Fiscului, la
Digi24.
Foto: Facebook/ Heius Lucian Ovidiu