ANAF, foc si para pe OMV: gigantul nu vrea sa plateasca taxa de solidaritate statului roman. Ce planuri are Fiscul pentru austrieci
omv petromtaxa solidaritateanaflucian heiusfisc
Practica europeana indica faptul ca, in aceasta perioada, gigantii din energie care inregistreaza profituri exceptionale sa contribuie la bugetele publice. A decis si Romania sa institutie asa-zisa "taxa de solidaritate", dat fiind ca, potrivit cifrelor, marile companii din energie au profituri uriase in aceste vremuri dificile, strict propulsate de criza energetica. Prin urmare, pentru o perioada limitata de timp s-a decis sa plateasca mai multi bani la bugetul public. OMV insa se opune, spunand ca nu se incadreaza in conditiile impuse de UE companiilor ce trebuie sa plateasca taxa.
Lucian Heius, presedintele ANAF, anunta verificari atente si considera ca in cel mult doua saptamani institutia pe care o conduce va ajunge la o concluzie, anume daca OMV trebuie sau nu trebuie sa plateasca
taxa de solidaritate.
Desigur, controalele nu sunt directionate doar catre OMV, ci catre intreg spectrul de companii vizate de Ordonanta care instituie taxa de solidaritate.
"Noi, ca ANAF, nu putem sa facem decat un lucru, si o sa il facem extrem de ferm, incepand de maine, vom verifica nu numai OMV-ul, ci si toate societatile care se incadreaza in prevederile acestei Ordonante si din primele verificari o sa vedem daca cifra lor de afaceri, 75% reprezinta acele coduri CAEN prevazute clar in Ordonanta.
Niste controale finale nu pot fi facute in urmatoarele zile pentru ca situatiile financiare, in Romania, se finalizeaza si se depun la 30 mai, dar cu o probabilitate de 99,9%, in maximum doua saptamani o sa pot sa spun daca OMV-ul datoreaza sau nu aceasta contributie de solidaritate. In maximum doua saptamani", a spus seful Fiscului, la
Digi24.
Pentru ANAF, "toate companiile sunt egale"
"Daca va refuza sa plateasca, vom veni cu o decizie de impunere, vom stabili suma care trebuie sa fie platita si vom face executare silita", a mai precizat seful ANAF.
Oficialul din fruntea Fiscului subliniaza ca ANAF trateaza toate companiile la fel si in ochii Fiscului "toate sunt egale".
"Pentru noi toate companiile sunt egale si vom face aceste verificari foarte stricte si foarte amanuntite cu specialistii pe care ii avem, la toate societatile care ar trebui sa se incadreze si sa nu scape niciuna fara sa plateasca aceasta contributie", a mai tinut acesta sa sublinieze.
Foto: freepik.com