Sistemul public de pensii, in mare pericol. In curand vom avea mai multi pensionari decat angajati in Romania
sistemul public de pensiipensiipensionari
Pe fondul mai multor factori negativi, sistemul public de pensii din Romania e pus sub un mare semn de intrebare pe termen mediu. In 10 ani am putea avea in tara mai multi pensionari decat angajati si nu putem sa nu privim cu ingrijorare catre acel moment in care e posibil sa nu mai aiba cine sa sustina contributiile necesare platii pensiilor.
Va fi un moment de cumpana cel in care generatia "decreteilor" va iesi din campul muncii si-si va cere drepturile, dupa o viata de truda. Cine le va plati
pensii?
"Aceasta generatie, care este cel mai mare numar de nou nascuti intr-o perioada, va fi intr-adevar o presiune foarte mare pe sistemul public de pensii. Problema va fi puterea de cumparare a pensiei pe care o primesc viitorii pensionari.
Cred eu ca puterea de pensionare va fi din ce in ce mai redusa din cauza faptului ca vor fi din ce in ce mai putini contributori. Este greu de spus cat va fi un punct de pensie in urmatorii 15 ani, dar economic vorbind puterea de cumparare cu o pensie din viitor va fi mai scazuta decat cea de astazi", a declarat analistul fiscal Adrian Benta, potrivit
Digi24.
Sistemul nostru public de pensii este deja depasit si nu se mai potriveste cu ceea ce se intampla, de fapt, in realitate. Cand i s-au pus bazele, altii erau factorii si altele erau conditiile de care s-a tinut cont, la nivel socio-economic.
Acum, speranta medie de viata a crescut semnificativ, iar oricat nu ne-ar placea sa o recunoastem, niciun sistem de pensii din lume nu e programat sa sustina 10-15 sau 20 de ani un beneficiar. Ba mai mult, sunt cazuri in care oamenii au muncit doar 15 ani, dar beneficiaza de pensie o perioada de 35 de ani: "Oamenii petrec la pensie acum in Romania mai multi ani decat au petrecut pe piata muncii. Sunt persoane care au lucrat 15 ani si stau la pensie 35 de ani. Mai ales daca s-au pensionat anticipat. In acest conditii este un mare semn de intrebare. De la cine strangi toti banii acestia cu care sa platesti pensii mai mult timp decat a contribuit cineva?", spune Marian Preda, rector la Universitatea Bucuresti.
Pe de alta parte, Europa este imbatranita, iar Romania pe langa faptul ca are o populatie tot mai imbatranita, are si o natalitate scazuta si peste toate se confrunta si cu o criza a fortei de munca deja existenta, pe fondul exodului de creiere si al migratiei muncitorilor. Iata un cocktail dezastruos pentru un sistem de pensii cu zero eficienta si aplicabilitate in prezent si viitor.
Cel mai grav e ca, privind dincolo de 2030, situatia e cel putin la fel de ingrijoratoare: "Lucrurile nu vor sta mai bine nici dupa 2030. Estimarile arata ca in 2060 populatia tarii va scadea cu 6 milioane de locuitori. Unu din trei romani vor avea peste 65 de ani. In plus, cresterea sperantei de viata pana spre 84 de ani, inseamna ca va creste perioada in care se va incasa pensie. In prezent, sunt 4,7 milioane de pensionari si 5,6 milioane de salariati", mai noteaza sursa citata.
Foto: unsplash.com