Insolventele, la ordinea zilei printre firmele romanesti. Situatia e mai grava in Occident
insolventefirme
Vremurile tulburi pe care le traversam isi lasa amprenta asupra sectorului privat romanesc. A crescut numarul insolventelor in tara, iar situatia e si mai grava si in marile economii europene.
Conform datelor Global Insolvency Index, indicele Allianz Trade, ce au fost publicate marti, numarul de insolvente a crecut deja cu 1,3% in primele patru luni ale anului. Cu adevarat ingrijorator este ca estimarea pentru finele lui 2023 arata ca numarul insolventelor de anul acesta poate fi cu 10% mai mare decat cel din 2022.
"Desi estimarea de +10% pentru acest an pare pesimista prin comparatie cu primele luni, ar trebui sa tinem cont ca in general evolutia din ultimul trimestru poate modifica magnitudinea tendintelor observate de-a lungul anului. Ca si in cazul problemelor de lichiditate, pe care le observam la nivelul intregii economii, ritmul insolventelor nu are o evolutie liniara ci, mai degraba, in valuri, alternand lunile consecutive de crestere abrupta cu perioade de acalmie. Nu in ultimul rand, este foarte probabil ca intensificarea aparitiei insolventelor in tarile dezvoltate din vest (inclusiv in randul companiilor mari sau din tari cu economii stabile) sa influenteze si situatia la nivel local. Atat Germania - recent intrata in recesiune - cat si Italia sau Franta, primele trei tari in exporturile Romaniei in 2021, au estimari de crestere a numarului de insolvente cu peste 20% in 2023", a explicat Mihai Chipirliu, CFA - Risk Director la Allianz Trade”, a explicat Mihai Chipirliu, CFA – Risk Director la Allianz Trade, citat de
Agerpres.
Ca referinta, Franta ar putea incheia anul 2023 cu 59.000 de cazuri de insolventa, ceea ce inseamna o crestere uriasa fata de 2022, evaluata de economisti la +41%!
In aceeasi ordine de idei 28.500 de insolvente ar putea aduce tot anul 2023 Marii Britanii. Fata de 2022, numarul insolventelor va creste deci cu +16%.
Situatia nu sta mai bine nici in SUA, unde numarul insolventelor ar urma sa explodeze anul acesta, cu +49% fata de nivelul inregistrat anul trecut.
Foto: freepik.com