Noile directive europene referitoare la piata muncii au fost finalizate de autoritatile de la Bruxelles, acestea vizand aspecte precum procesul de recrutare, interviul si angajarea efectiva. Noile prevederi urmeaza sa fie integrate in Codul Muncii din Romania, Guvernul PSD - PNL avand obligatia de a transpune aceste directive in legislatia nationala in urmatoarea perioada.
Aceste masuri se concentreaza in special asupra interviului de angajare si a intrebarilor pe care angajatorii le pot adresa candidatilor, inclusiv referitor la salariile pe care acestia le-au avut in trecut. Mai exact, angajatorii nu vor mai avea voie sa le ceara candidatilor la interviu sau la momentul angajarii informatii in legatura cu nivelul salariilor de la fostele locuri de munca.
„Pentru a intrerupe perpetuarea diferentei de remunerare intre femei si barbati care afecteaza in timp lucratorii in mod individual, angajatorii ar trebui sa se asigure ca anunturile de posturi vacante si denumirile locurilor de munca sunt neutre din punctul de vedere al sexului si ca procesele de recrutare sunt conduse in mod nediscriminatoriu, astfel incat sa nu submineze dreptul la egalitatea de remunerare”, se arata in directiva europeana.
„Angajatorilor nu ar trebui sa li se permita sa se intereseze sau sa incerce in mod proactiv sa obtina informatii despre remuneratia actuala sau istoricul salarial anterior al unui solicitant de loc de munca”, au mai adaugat in textul directivei specialistii de la Bruxelles.
La nivel european, o femeie castiga in mediu cu 13% mai putin decat un barbat angajat pe aceeasi pozitie, cu aceleasi sarcini de lucru. O asemenea prevedere nu este noua la nivel global, o astfel de lege existand deja peste Ocean de ani buni. La fel ca si in Uniunea Europeana, si in Statele Unite legea a fost introdusa pentru a elimina inechitatile salariale pe diferite tipuri de angajati si pozitii.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Secretul din spatele podelelor care rezista 25 de ani fara sa se deterioreze
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Partenerii nostri
Elemente noi care se introduc OBLIGATORIU in REGES ONLINE. Atentie la prevederile legale!
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Amortizare apartament fara justificare economica: Ce a decis ANAF intr-un caz concret
Masuri fiscale aplicabile din 1 august 2025 si 1 ianuarie 2026: Ce pregateste Guvernul Bolojan
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii