Noile directive europene referitoare la piata muncii au fost finalizate de autoritatile de la Bruxelles, acestea vizand aspecte precum procesul de recrutare, interviul si angajarea efectiva. Noile prevederi urmeaza sa fie integrate in Codul Muncii din Romania, Guvernul PSD - PNL avand obligatia de a transpune aceste directive in legislatia nationala in urmatoarea perioada.
Aceste masuri se concentreaza in special asupra interviului de angajare si a intrebarilor pe care angajatorii le pot adresa candidatilor, inclusiv referitor la salariile pe care acestia le-au avut in trecut. Mai exact, angajatorii nu vor mai avea voie sa le ceara candidatilor la interviu sau la momentul angajarii informatii in legatura cu nivelul salariilor de la fostele locuri de munca.
„Pentru a intrerupe perpetuarea diferentei de remunerare intre femei si barbati care afecteaza in timp lucratorii in mod individual, angajatorii ar trebui sa se asigure ca anunturile de posturi vacante si denumirile locurilor de munca sunt neutre din punctul de vedere al sexului si ca procesele de recrutare sunt conduse in mod nediscriminatoriu, astfel incat sa nu submineze dreptul la egalitatea de remunerare”, se arata in directiva europeana.
„Angajatorilor nu ar trebui sa li se permita sa se intereseze sau sa incerce in mod proactiv sa obtina informatii despre remuneratia actuala sau istoricul salarial anterior al unui solicitant de loc de munca”, au mai adaugat in textul directivei specialistii de la Bruxelles.
La nivel european, o femeie castiga in mediu cu 13% mai putin decat un barbat angajat pe aceeasi pozitie, cu aceleasi sarcini de lucru. O asemenea prevedere nu este noua la nivel global, o astfel de lege existand deja peste Ocean de ani buni. La fel ca si in Uniunea Europeana, si in Statele Unite legea a fost introdusa pentru a elimina inechitatile salariale pe diferite tipuri de angajati si pozitii.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Posta Romana a inceput distribuirea scrisorilor de informare cu privire la amnistia fiscala
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"