Piata muncii este intr-o continua metamorfoza in acest an, lucrurile schimbadu-se destul de mult in numai jumatate de an. La inceputul anului, salariatii pareau ca au puterea in mana, schimband extrem de usor un loc de munca cu altul si cerand salarii din ce in ce mai mari si beneficii extrasalariale variate. Totodata, in acea perioada, o buna parte dintre angajati sustineau ca se gandesc sa isi dea demisia daca nu le sunt indeplinite cerintele.
Lucrurile se schimba insa rapid, specialistii de pe piata muncii remarcand in ultima perioada un apetit destul de scazut pentru ofertele de recrutare de pe platformele de specialitate. Mai intai in vest, iar mai apoi si in tara noastra, salariatii au redevenit reticienti atunci cand vine vorba despre schimbarea locului de munca. In aceste conditii, putem spune ca o buna parte dintre angajati si-au schimbat radical comportamentul in raport cu cel pe care il aveau la inceput de 2022, atunci cand ne aflam cu totii in perioada Marii Demisii de peste Ocean.
Daca in urma cu jumatate de an multi salariati pareau dispusi sa isi dea demisia si sa isi caute un nou loc de munca care sa le indeplineasca cerintele, acum cei mai multi salariati sunt atrasi de ideea de a avea stabilitate la acest capitol. Si totusi, oare care sunt motivele care i-au facut pe angajati sa se razgandeasca atat de rapid si sa isi schimbe mentalitatea in numai jumatate de an?
Potrivit specialistilor, actualul context economic i-a facut pe multi oameni sa fie mult mai precauti atunci cand vine vorba despre schimbarea locului de munca. Criza sanitara din ultimii doi ani, urmata de criza provocata de inceperea razboiului din Ucraina, au facut ca incertitudinile economice sa creasca la cote alarmante in aceasta jumatate de an. Tot mai multi experti economici vorbesc despre probabilitatea ca o noua recesiune economica sa ne loveasca cat de curand. In plus, ne confruntam cu totii cu o inflatie record si cu o nesiguranta a zilei de maine.
Astfel, chiar daca si-ar putea gasi un nou loc de munca fara prea mari batai de cap, multi salariati vor prefera in aceasta perioada sa evite plecarea din compania pentru care lucreaza la momentul de fata. Sigur, o oferta salariala mult mai buna i-ar face probabil pe multi sa nu stea pe ganduri, insa putine sunt companiile care au bugete de salarii atat de mari in aceasta perioada plina de incertitudini.
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si