Ministrul Muncii explica de ce la stat sunt alte salarii decat la privat: Calificarile sunt inalte la stat
salarii la statsalarii la privatsalarii bugetari
Nu putini sunt romanii revoltati pe faptul ca salarizarea in sectorul bugetar s-a "rupt" de orice legatura cu realitatea din "terenul" mediului privat. Vorbim despre diferente de care unele statistici ne spun ca ar fi cu 30% in mai mari in favoarea bugetarilor, dar pe unele cazuri particulare, discrepanta e frapanta.
Ei bine, despre aceasta situatie ne vorbeste si ministrul Muncii, Marius Budai, care gaseste sa ne explice diferentele de salarizare prin faptul ca la stat "calificarile sunt inalte", in pofida faptului ca mediul privat angajaeaza prioritar pe criterii de performanta in mod obligatoriu, fiindca altfel o firma se prabuseste. In schimb, daca la stat nu avem chiar oamenii potriviti, trebuie sa admitem ca nu intra Romania in faliment, merge si asa, cat timp "sponsorii" - respectiv chiar firmele si populatia cotizeaza din greu cu buna parte din veniturile lor.
In completarea argumentelor sale, ministrul gaseste sa sugereze ca nu sunt chiar asa de prost platiti angajatii din sectorul privat. Bani putini ar fi doar pe hartie, fiindca s-ar face evaziune fiscala, ne mai explica demnitarul.
"Trebuie o discutie onesta. Sunt doua chestiuni, muncitori necalificati la stat sunt foarte putini. Calificarile sunt inalte, altele sunt salariile. Apoi, daca vorbim si de o raportare mincinoasa – in Romania inca sunt angajati care se complac in situatii cu plata cu 2 lei pe hartie si cu 5 lei in mana. O sa vedem ca daca vom avea un cost real trecut pe hartie alta ar fi diferenta", a spus seful de la Munca, citat de
Digi24.
INS ne spune ca salariul mediu NET e de aproape 4.000 de lei, adica in jur de 800 de euro
Raportul oficial arata ca, in iunie 2022,
salariul mediu net, adica banii care ii raman anagajatului "in mana", dupa plata contributiilor catre stat, a ajuns la 3.977 de lei. Comparativ cu luna precedenta, se inregistreaza o crestere cu +1,2%, respectiv 49 de lei. Comparand cu perioada similara a anului trecut, cresterea e mult mai mare, cu +12,3%.
Desi vorbim despre o majorare de doua cifre procentuale a salariilor, romanilor nu le-a crescut puterea de cumpare si, mai rau, nici macar nu au reusit sa si-o conserve, daca luam in considerare faptul ca rata anuala a inflatiei este de 15%.
In 2023, Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP) ne spune ca anul viitor castigul salarial mediu net ar urma sa sara de 4.200 de lei. Mai precis, castigul salarial mediu net va creste in 2022 cu 10,6%, ajungand astfel la 4.246 lei. In 2024, cresterea va fi de 9,3%, ceea ce inseamna 4.641 lei. In 2025, dupa o crestere cu 8%, angajatii ar incasa, in medie, 5.010 lei bani ce le vor ramane, dupa cum spuneam, in buzunar.
Foto: freepik