O uriasa companie romaneasca anunta investitii de 11 miliarde de euro si cresterea dividendelor cu 5-10%
strategie petrominvestitii petrompolitica dividende petrom
Acum ceva vreme, Nostradamusul zilelor noastre, Bill Gates, anticipa declinul companiilor de petrol si gaze si povestea ca nu ar investi in acestea. Ce nu a luat in calcul Gates este ca aceste companii au suficinte idei si mai ales resurse financiare pentru a trece rapid la investitii in energie curata.
OMV Petrom, cea mai mare companie energetica din Europa de Sud-Est, si-a anuntat, marti, Strategia 2030, care reflecta planurile de crestere ale companiei si angajamentul sau fata de tranzitia energetica. Strategia 2030 promite investitii de 11 miliarde de euro si un angajament mai ferm pentru cresterea dividendului.
Compania preconizeaza ca Strategia 2030 va genera un flux de trezorerie extins semnificativ, ce va sustine investitiile in toate segmentele de activitate si un dividend foarte competitiv.
OMV Petrom se angajeaza sa asigure actionarilor o rentabilitate competitiva pe perioada ciclului de afaceri, inclusiv prin plata unui dividend crescator, in concordanta cu performanta financiara si necesarul de investitii, avand in vedere soliditatea financiara pe termen lung a companiei.
Compania vine cu un angajament mai ferm de a creste dividendul de baza pe actiune cu 5% - 10% in medie pe an pana in 2030.
Intr-un mediu de piata favorabil si la discretia conducerii, ar putea fi distribuite si dividende speciale, cu conditia ca planurile de investitii ale companiei sa fie finantate. Dividendele totale sunt estimate sa reprezinte aproximativ 40% din fluxurile de trezorerie din activitatile de exploatare ale companiei din 2022-2030 in scenariul de baza privind preturile.
Lider in tranzitia energetica
Ambitia OMV Petrom pentru 2030 este de a fi lider in tranzitia energetica a Europei de Sud-Est, valorificand oportunitatile din pietele emergente, cu obiectivul de a asigura o crestere economica sustenabila pe termen lung si generarea de fluxuri de trezorerie ridicate, asigurand, in acelasi timp, investitiile si randamente atractive pentru actionari.
Strategia 2030 va transforma OMV Petrom intr-o companie energetica integrata, cu emisii reduse de carbon, aducand valoare tuturor partilor interesate.
"Pentru a realiza acest lucru, vom investi 11 miliarde de euro pana in 2030, cel mai mare plan de investitii private in sectorul energetic din Romania, peste 35% fiind destinate oportunitatilor cu emisii de carbon reduse si zero", a declarat Christina Verchere, director general executiv al OMV Petrom.
Strategia este construita pe trei directii: tranzitia catre o afacere cu emisii de carbon reduse si zero, dezvoltarea regionala a gazelor naturale, optimizarea afacerii traditionale.
Petrom preconizeaza ca strategia pentru 2030 va avea patru rezultate definitorii. In primul rand, va genera o crestere semnificativa a fluxurilor de trezorerie, in timp ce va dezvolta noi afaceri, cum ar fi biocombustibilii, energia din surse regenerabile si mobilitatea viitorului si va testa noi tehnologii.
In al doilea rand, va sustine politica dividende extrem de competitiva pana in 2030, oferind actionarilor o crestere anuala de 5%-10% a dividendului de baza si o potentiala distributie de dividende speciale.
In al treilea rand, va avea un impact semnificativ asupra tranzitiei catre o afacere cu emisii mai reduse de carbon si va reduce intensitatea emisiilor de carbon in toate segmentele de activitate. In al patrulea rand, va consolida securitatea aprovizionarii cu energie a Romaniei si a Europei de Sud-Est, precum si rezilienta energetica a UE.
"In esenta, vom continua sa jucam un rol fundamental in furnizarea de energie pentru Romania - energie mai curata, livrata intr-o maniera sustenabila", a explicat Verchere.
Neutralitate a emisiilor de carbon pana in 2050
Ambitia OMV Petrom este de a atinge neutralitatea din punct de vedere al emisiilor de carbon din operatiuni pana in 2050. Compania va actiona in trei domenii-cheie: decarbonizarea operatiunilor curente, extinderea afacerilor in domeniul gazelor naturale cu emisii mai reduse de carbon, urmarirea oportunitatilor de afaceri cu emisii de carbon reduse si zero.
Se preconizeaza ca intensitatea emisiilor de carbon din operatiunile Petrom va scadea cu aproximativ 30%, iar intensitatea emisiilor Scope 1-3 cu aproximativ 20% pana in 2030.
Compania tinteste o reducere a intensitatii emisiilor de metan la mai putin de 0,2% pana in 2025, in linie cu tintele internationale.
Ponderea gazului natural in mixul de productie de hidrocarburi al companiei va creste pana la aproximativ 70%, tinand cont de rolul esential al gazelor naturale de combustibil de tranzitie in mixul energetic din Romania.
Cresterea productiei proprii de gaze va sprijini eforturile de decarbonizare ale tarii, dat fiind ca gazul poate inlocui carbunele in generarea de energie electrica si poate permite integrarea capacitatilor de energie din surse regenerabile.
Pentru a oferi clientilor o gama de optiuni de energie cu emisii reduse de carbon pe termen lung, OMV Petrom va investi in productia de energie din surse regenerabile si de biocombustibili.
Compania va pune in functiune mai mult de 1 GW de capacitate de energie din surse regenerabile in Romania pana in 2030. De asemenea, compania intentioneaza sa depaseasca 15% biocombustibil din productia totala de combustibil in 2030, cu 150.000 tone pe an etanol celulozic din paie si 450.000 tone pe an de combustibil durabil pentru aviatie si motorina din surse regenerabile.
De asemenea, va fi dezvoltata o infrastructura de mobilitate cu emisii reduse de carbon, cu peste 500 de puncte de alimentare cu combustibili alternativi.
Aceasta include cea mai mare retea pentru vehicule electrice din regiunea operationala a OMV Petrom pana in 2030, precum si mobilitatea GNL si investitiile GNC.
In a doua jumatate a deceniului, compania va intensifica investitiile pentru a profita de oportunitatile in captarea si stocarea carbonului, precum si in hidrogen, care se anticipeaza a avea o contributie semnificativa la decarbonizarea tarii.
Ca atare, portofoliul companiei va fi extins pentru a include cinci noi activitati cu emisii de carbon reduse si zero, care, impreuna, vor reprezenta aproximativ 35% din valoarea cumulata a investitiilor pana in 2030 si aproximativ 15% din EBIT CCA excluzand elementele speciale in 2030.
Accent pe Neptun Deep
Expansiunea regionala a OMV Petrom in activitatea de Explorare si Productie pana in 2030 se concentreaza pe zona Marii Negre, despre care se estimeaza ca detine resurse semnificative. Dezvoltarea Neptun Deep este cel mai important proiect strategic al companiei.
Sub rezerva deciziei finale de investitie in 2022/2023, prima productie de gaze e asteptata aproximativ patru ani mai tarziu.
Estimarea actuala a companiei in ceea ce priveste resursele recuperabile este de aproximativ 50 miliarde metri cubi, iar valoarea investitiilor este de asteptat sa fie mai mica de 2 miliarde euro. Productia la platou este estimata la aproximativ 70 mii barili echivalent titei pe zi net pentru OMV Petrom.
Proiectele in blocul offshore Han Asparuh din Bulgaria si in blocul II offshore din Georgia sunt, de asemenea, asteptate sa progreseze, in timp ce va continua explorarea regiunii extinse a Marii Negre.
Per ansamblu, contributia proiectelor regionale de crestere la EBIT CCA excluzand elementele speciale este estimata la aproximativ o treime in 2030.
Petrom vrea sa devina furnizorul preferat de gaze si energie electrica
In activitatea de explorare si productie, OMV Petrom isi propune sa maximizeze recuperarea economica a zacamintelor mature si sa scada costul de productie la aproximativ 7 dolari pe baril echivalent titei pana in 2030.
Pana in 2025, productia de hidrocarburi este de asteptat sa scada marginal cu 3%, excluzand vanzarile de active calculat ca o rata anuala compusa, reflectand eforturile de a limita declinul natural. Ulterior, productia este de asteptat sa creasca la peste 160 mii barili echivalent titei pe zi in 2030, cu peste 50% mai mare decat in ??2025, datorita volumelor de gaze naturale din Neptun Deep.
In ceea ce priveste gazele si energia electrica, Petrom aspira sa devina furnizorul preferat pentru clienti in tranzitia lor energetica, crescand in acelasi timp dincolo de gazele naturale din productie proprie si extinzandu-si prezenta pe piata, inclusiv la nivel regional.
Acestea se vor traduce in vanzari totale de gaze de aproximativ 70 TWh pana in 2030. In activitatea de energie electrica, investitiile in energie din surse regenerabile vor duce la o crestere a vanzarilor de energie verde la mai mult de 20% din vanzarile totale de energie electrica pana la sfarsitul deceniului.