Esti in concediu de odihna si te confrunti cu probleme serioase de sanatate? Este o situatie pe care nu si-o doreste nimeni, dar care se poate intampla. Si atunci apare o singura intrebare: “oare este posibil sa iau concediu medical in timpul concediului de odihna?”. Ei bine, raspunsul este unul pozitiv, insa lamurim in randurile urmatoare toate aspectele ce au legatura cu aceasta speta.
In primul rand trebuie sa stii ca ai dreptul legal la concediu medical atunci cand esti in incapacitate temporara de munca. Asadar, angajatorul nu iti poate refuza acest drept in nicio circumstanta. Concediul medical este reglementat de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 158 sin 2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate din 05.01.2018. In functie de tipul concediului medical pe care il iei, vei fi platit in acea perioada cu 75%-100% din salariul brut.
Revenind la subiectul de la care am pornit, potrivit Articolului 145, alineatul 5) din Codul Muncii, “in situatia in care incapacitatea temporara de munca sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru ingrijirea copilului bolnav a survenit in timpul efectuarii concediului de odihna anual, acesta se intrerupe, urmand ca salariatul sa efectueze restul zilelor de concediu dupa ce a incetat situatia de incapacitate temporara de munca, de maternitate, de risc maternal ori cea de ingrijire a copilului bolnav.”.
Daca acest lucru nu este posibil, urmeaza ca zilele de concediu de odihna neefectuate sa fie reprogramate. De asemenea, potrivit portalului de recrutare eJobs, angajatorul are obligatia sa acorde concediu de odihna anual intr-o perioada de 18 luni, incepand cu anul urmator celui in care te-ai aflat in concediu medical.
Potrivit legislatiei din Romania, durata de acordare a concediului medical pentru incapacitate temporara de lucru este de cel mult 183 de zile intr-un interval de un an. Tine cont insa de faptul ca incepand cu a 91-a zi, concediul va putea fi prelungit doar de catre un medic specialist, cu aprobarea unui medic expert al asigurarilor sociale.
De asemenea, iti poti lua concediu de odihna si in cazul in care te afli in perioada de preaviz. Daca se ajunge la aceasta situatie, perioada de preaviz se suspenda, angajatorul urmand sa plateasca concediul medical, in baza certificatului medical, pana la finalizarea acestuia, dupa care se reia preavizul.
Citeste si: S-a modificat legea concediului de crestere a copilului. Ce trebuie sa stie parintii de acum
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara
Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!