Anul 2021 a fost un an al schimbarilor pentru piata muncii la nivel global, criza provocata de pandemia de coronavirus facandu-i pe multi angajati din lumea intreaga sa isi schimbe viziunea cu privire la jobul pe care si-l doresc. Statele Unite s-au confruntat cu un fenomen de proportii al demisiilor in masa, peste 4.5 milioane de oameni luand decizia de a demisiona numai in luna noiembrie spre exemplu. Anthony Klotz a fost primul specialist care a emis avertizari in acest sens, vorbind inca din luna mai a anului trecut despre “Marea Demisie” ce va urma.
Psiholog organizational si profesor in cadrul Texas A&M University, Anthony Klotz face un pas in fata la inceputul acestui an si aduce in discutie trei noi predictii referitoare la piata muncii in 2022.
Americanii au renuntat la locurile de munca intr-un numar record in a doua jumatate a anului trecut, fenomenul demisiilor in masa trecand Oceanul si ajungand chiar si pe continentul european. Demisiile vor continua sa vina si in 2022, insa Anthony Klotz se asteapta ca numarul acestora sa scada in cele din urma. Potrivit sondajelor de peste Ocean, 23% dintre angajati recunosc ca sunt in cautarea unui alt job in 2022.
Tinand cont de faptul ca multe companii au luat deja decizia de a oferi salarii mai mari si beneficii mai multe, Klotz este increzator ca in 2022 nu ne vom mai confrunta cu un asemenea val urias de demisii in masa.
Actualul context pandemic a obligat multe companii sa adopte un regim “work from home” pentru multi dintre angajatii lor. Incercarea corporatiilor de a ii aduce pe toti acesti angajati sa lucreze de la birou din nou se va dovedi a fi extrem de dificila peste tot in lume. Flexibilitatea a devenit acum un beneficiu extrem de important pentru angajati, multi preferand chiar sa aiba libertatea de a lucra de oriunde in locul unei cresteri salariale.
Anthony Klotz se asteapta ca aceasta noua cultura bazata pe flexibilitate in munca sa aduca un echilibru pentru multi angajati intre viata profesionala si cea privata. Totodata, Klotz este de parere ca acele companii care nu vor oferi aceasta flexibilitate angajatilor se vor confrunta cu valuri semnificative de demisii in 2022!
In 2022 si in anii ce vor urma se va lucra din ce in ce mai mult de la distanta, ceea ce inseamna ca multe companii isi vor indrepta atentia si catre candidati de peste hotare atunci cand vor face angajari pentru posturile vacante. Astfel, concurenta pentru locurile de munca la distanta va fi din ce in ce mai ridicata in viitorul apropiat!
In acelasi timp, Anthony Klotz vorbeste si despre tendinta companiilor de a isi indrepta atentia catre automatizare si digitalizare, fonduri tot mai mari urmand sa fie investite in aceasta directie. Specialistul american este de parere ca firmele vor continua aceste investitii tot mai mari in robotizare si in inteligenta artificiala, scopul final fiind acela de a reduce timpii si costurile de angajare chiar si dupa ce pandemia se va incheia.
Citeste si: Spune-mi ce job ai, ca sa-ti spun daca vei fi dat afara, in curand
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Teste rezolvate pentru examenul de titularizare - Consiliere psihopedagogica
Partenerii nostri
Numirea unui salariat ca vicepresedinte. Contractul individual de munca se suspenda?
CNPP - cati pensionari beneficiaza de pensie de serviciu? Conditii necesare
Rezervele: ce reprezinta, functiunea contului 106 si exemplu practic
[Ghid ANAF] Amnistie fiscala 2024: Cine beneficiaza, ce facilitati se acorda si pasi de urmat
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Te-ar putea interesa si