In contextul dezvoltarii tot mai accelerate a acestui segment de pe piata auto, multi constructori s-au vazut pusi in situatia de a nu mai avea de unde sa isi procure baterii pentru masinile electrice pe care le produc. In aceste conditii, in ultimii ani au aparut tot mai multe companii producatoare de baterii electrice, unii producatori preferand chiar sa faca investitii in aceasta directie si sa isi produca pe cont propriu baterii. La fel ca si alte tari europene, Romania este foarte aproape de a avea incepand cu acest an prima unitate de productie de baterii Li-Ion pentru masini electrice, aceasta urmand sa fie operata de producatorul de baterii Rombat.
Noua unitate de productie pentru baterii Li-Ion, dedicate masinilor electrice, ocupa o suprafata de 5.000 de metri patrati pe doua nivele, avand o capacitate de productie de 100 MWh pe luna. Pentru a deveni operationala, unitatea de productie a necesitat o investitie substantiala din partea celor de la Rombat, care s-a ridicat la nu mai putin de 12 milioane de euro. Noua facilitate de productie se afla chiar in apropiere de Bucuresti, in localitatea Cernica. In conditiile in care o buna parte dintre masinile electrice de oras sunt dotate la aceasta ora cu baterii de circa 50 kWh, capacitatea de productie a celor de la Rombat va fi suficienta pentru aproape 24.000 de masini electrice pe an.
Eduard Croitoru, director de marketing si de vanzari in cadrul Rombat, a declarat cu aceasta ocazie ca “uzina de celule Li-Ion de la Cernica este pasul catre viitor facut de Rombat”. Totodata, Cernica sustine ca cele 12 milioane de euro reprezinta “o investitie de referinta pentru piata romaneasca”. Dezvoltarea bateriilor pentru masinile electrice reprezinta intrarea pe o piata noua pentru cei de la Rombat, in colaborare cu specialistii din cadrul Prime Technologies urmand sa dezvolte baterii Li-Ion de tip custom made pentru masinile electrice.
Rombat este o companie cunoscuta deja pe piata locala pentru productia de baterii clasice plumb acid, dedicate masinilor cu motoare cu combustie interna. Conform oficialilor companiei, productia bateriilor clasice va continua si in perioada urmatoare. Totusi, cererea din ce in ce mai mare pentru masinile electrice i-au facut pe cei de la Rombat sa investeasca si in aceasta directie. Asta nu inseamna insa ca nu mai exista piata pentru bateriile clasice, cei de la Rombat fiind de parere ca productia acestora va continua inca cel putin 20 de ani!
Noua unitate de productie din localitatea Cernica a fost deja finalizata, cei de la Rombat propunandu-si sa dea drumul productiei efective de baterii pentru masinile electrice incepand din aceasta primavara. In acest context, compania a publicat deja un anunt de angajare in care precizeaza ca are nevoie de ingineri electro-chimisti, ingineri de proces, ingineri mecanici, ingineri calitate, analisti calitate, electricieni si muncitori necalificati.
Ultimele NOUTATI
Secretul din spatele podelelor care rezista 25 de ani fara sa se deterioreze
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Partenerii nostri
Elemente noi care se introduc OBLIGATORIU in REGES ONLINE. Atentie la prevederile legale!
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Amortizare apartament fara justificare economica: Ce a decis ANAF intr-un caz concret
Masuri fiscale aplicabile din 1 august 2025 si 1 ianuarie 2026: Ce pregateste Guvernul Bolojan
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii