Singura solutie, inca o revolutie pentru capitalism: plafonarea pretului energiei in aceasta iarna
plafonare preturi energiescumpire energie electricascumpire gaze
Daca s-ar face acum un sondaj de opinie, cel mai probabil majoritatea romanilor s-ar declara in favoarea capitalismului, oranduire care presupune, in primul rand, libertatea de decizie a mecanismelor de piata. Este cerere mare si oferta mica pentru un produs, atunci pretul este ridicat; este cerere mica, pretul scade.
Este cerere mare, de exemplu, de specialisti
IT si acestia sunt putini, atunci angajatorii se bat pe ei si le platesc salarii ridicate. Ai o meserie cu putina trecere pe piata muncii, atunci, tu esti cel care se lupta sa-si gasesti un job.
Bine sau rau, capitalismul presupune, in cel mai bun caz, ajutorarea numai a celor care au neaparata nevoie de ajutor si interventia minima in mecanismele pietelor care, oricum, in cele din urma, au dreptate.
Cu toate acestea, in Romania, unde preturile gazelor naturale si cele ale energiei electrice sunt in crestere, apare drept solutie plafonarea preturilor.
Propunerea a fost formulata de Florin Jianu, presedintele Consiliului National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR).
"Preturile la energie trebuie plafonate, cel putin pentru o perioada de timp, pana trece iarna, cel putin 6 luni de zile, e una din solutii. Plafonarea preturilor, si pentru clientii casnici si pentru industriali sau Guvernul sa ia alte masuri care sa nu duca la aceste scumpiri: scaderea TVA, supra-impozitarea profiturilor companiilor din energie, desi acestea nu vor avea impact, preturile tot vor creste pentru populatie.
Plafonezi preturile: asta e singura solutie sa trecem iarna si, din primavara, Guvernul sa reuseasca sa regandeasca lucrurile", a declarat Florin Jianu, la finalul unei conferinte de presa, citat de Agerpres.
Si IMM-urile sunt consumatori vulnerabili
El a atras atentia ca multe IMM au fost nevoite sa majoreze preturile la servicii, deoarece fie li s-au marit facturile la utilitati, fie asteapta scumpiri.
Jianu a adaugat ca sunt si masuri pe termen mediu si lung, care inseamna investitii in capacitati de productie, in principal investitii publice, dar si investitii private, care au ramas neterminate de companiile statului, cum ar fi extragerea gazului din Marea Neagra.
Alta masura sunt fondurile europene, care inseamna scheme de sustinere pentru independenta energetica a intreprinderilor mici si mijlocii, investitii in infrastructura.
"Dar singura solutie pe care noi o vedem in acest moment este plafonarea pretului, altfel va exploda totul. Noi deja am inceput sa primim diverse scrisori, inclusiv eu acasa, scrisori in care se anunta marirea taxei la scoala nu stiu care, si altele, pentru ca li s-au marit facturile si urmeaza si pentru ei scumpiri", a spus Jianu, citat de Agerpres.
Potrivit unui sondaj intern la care au participat 760 de conducatori de IMM-uri, 97,9% au mentionat ca scumpirile din ultima perioada le-au crescut costurile pentru serviciile sau produsele proprii.
Jianu a adaugat ca marile companii din energie speculeaza momentul liberalizarii pietei de energie, dar foarte multe state ale Uniunii Europene, intuind ce va insemna scumpirea pe energie, au negociat diverse lucruri.
Astfel, Ungaria a introdus o suprataxa de 90% pe profitul companiilor energetice, pentru ca speculeaza liberalizarea pietei.
Presedintele CNIPMMR considera ca si unele IMM nu au posibilitatea sa-si plateasca facturile la energie, drept pentru care pot intra, la fel ca persoanele fizice, in categoria consumatorilor vulnerabili.
In cele din urma, Jianu s-a intrebat daca nu cumva Guvernului ii convine scumpirea energiei, in contextul in care 80% din producatorii de energie sunt companii de stat.