Programul Start-Up Nation va continua si in 2024 cu un buget din fonduri europene de peste 440 milioane de euro. Acesta ofera sprijin financiar de pana la 50.000 de euro pentru antreprenorii romani, facilitand deschiderea si dezvoltarea afacerilor mici si mijlocii. Programul are ca obiectiv sprijinirea si dezvoltarea antreprenoriatului romanesc, incurajand deschiderea de noi afaceri si contribuind la cresterea economica a tarii.
Guvernul a publicat recent Ordonanta 29/2024 in Monitorul Oficial, care stabileste regulile generale si categoriile de beneficiari eligibili pentru aceste ajutoare. Ordonanta prevede detaliile legate de criteriile generale de eligibilitate, dar acestea vor fi completate de reguli specifice, proceduri de verificare si criterii de selectie detaliate in Procedura de implementare a programului Startup Nation 2024.
Programul este structurat in mai multe etape, urmand un calendar bine stabilit:
Prima etapa - Septembrie 2024: In aceasta etapa va fi lansata o platforma online dedicata selectarii furnizorilor de cursuri de antreprenoriat si inscrierii viitorilor antreprenori la aceste cursuri. Platforma este dezvoltata in colaborare cu STS (Serviciul de Telecomunicatii Speciale), asigurand o functionare sigura si eficienta.
A doua etapa - Octombrie 2024: Absolventii cursurilor de antreprenoriat vor putea depune planurile de afaceri pentru a obtine finantarea de pana la 50.000 de euro. Aceasta perioada va permite antreprenorilor sa se perfectioneze si sa isi infiinteze firmele, pregatindu-se astfel pentru demararea propriilor afaceri.
Intr-o prima faza, statul are ca obiectiv finantarea unor cursuri de antreprenoriat pentru un numar total de 29.600 de persoane fizice. Mai departe, in a doua faza, un numar de 7.750 de firme infiintate de cei care au urmat aceste cursuri vor primi ajutoare nerambursabile in valoare de 250.000 de lei fiecare pentru investitii. Toate aceste firme vor crea un numar de 15.500 de noi locuri de munca.
In primul rand, fiecare firma care beneficiaza de acest ajutor nerambursabil trebuie sa isi asigure din surse proprii sau din credite bancare cel putin 10% din cheltuielile eligibile. De asemenea, beneficiarii vor avea obligatia de a mentine activitatea si de a ocupa locurile de munca asumate prin formularul de finantare timp de cel putin 24 de luni de la finalizarea perioadei de implementare. In plus, beneficiarul nu are dreptul de a instraina actiunile sau partile sociale pe perioada implementarii sau sustenabilitatii afacerii.
Bugetul programului Start-Up Nation 2024 reprezinta echivalentul in lei al sumei de 446.185.295 de euro, conform cursului din luna august 2024. Un procent de 85% din aceste fonduri provine din surse europene, iar restul de 15% provine din bugetul de stat al Romaniei. Bugetul este impartit pe doi piloni principali de interventie, fiecare cu categoriile sale de beneficiari eligibili.
Pilonul I se adreseaza tinerilor sub 30 de ani si romanilor reintorsi din diaspora, oferind cursuri de antreprenoriat si finantare de pana la 50.000 de euro pentru 5.250 de firme nou-infiintate. Bugetul total este de 295,75 milioane de euro, iar obiectivul principal este acela de a crea 10.500 de locuri de munca. Din aceste fonduri, 29.750.000 de euro sunt destinate regiunii Bucuresti - Ilfov, iar 266.000.000 de euro sunt destinate restului tarii.
Pilonul II sprijina tinerii intre 30 si 35 de ani, somerii, persoanele inactive si grupurile dezavantajate. Bugetul de 150,44 milioane de euro va finanta 2.500 de afaceri si 4.600 de cursanti. Obiectivul autoritatilor este crearea a 5.000 de locuri de munca. Foarte important, Bucurestiul si judetul Ilfov sunt excluse complet de la finantarea din Pilonul II al Start-Up Nation 2024.
Citeste si: Gandeste ca un milionar: cum sa iti imbunatatesti situatia financiara cu pasi mici
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Cum ti se pot fura bani de pe card, cand scoti cash de la ATM
TVA 2025. Guvernul ne linisteste si da garantii ca nu va creste TVA-ul anul viitor
Stiai ca vocea ta iti poate aduce bani? Cum sa castigi bani din asta in Romania?
Scoateti banii de la saltea si cumparati acum apartamente. Sunt semnale ca urmeaza scumpiri, iar salariile nu vor tine pasul
Guvernul taie TVA-ul in an electoral. Lista produselor care se ieftinesc obligatoriu
Partenerii nostri
Transferul angajatilor intr-un alt punct de lucru - ATENTIE la fisa de aptitudini!
Paguba produsa angajatorului. Se pot face retineri salariale in baza deciziei de imputare?
ADEVERINTA privind recunoasterea calificarilor profesionale si formarea profesionala in strainatate
Taxe PFI: Ce impozit si contributii este obligat sa plateasca un medic
Ce amenzi se aplica firmelor care NU au terminale POS
Cand se efectueaza inventarierea: 7 probleme cu care se confrunta firmele in practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"