Contextul actual provocat de pandemia de coronavirus este unul dificil pentru mediul de afaceri din tara noastra, insa cei mai multi manageri romani isi pastreaza optimismul pentru perioada urmatoare. Conform unui studiu realizat de Impetum Group, marea majoritate a managerilor romani au perceput pandemia COVID-19 ca pe o criza economica majora atat la nivel global, cat si la nivelul sectorului de business. Chiar si asa insa, o buna parte dintre cei chestionati sustin ca pandemia nu le-a afectat foarte tare afacerile si ca nici nu se va intampla acest lucru in perioada urmatoare.
La studiul realizat de specialistii din cadrul Impetum Group au participat nu mai putin de 503 companii din tara noastra, din toate domeniile principale de activitate si din toate regiunile tarii. Este important de precizat ca la acest studiu au participat si 150 de companii mari, cu cifra de afaceri de peste 5 milioane de euro.
Potrivit rezultatelor acestui studiu, 26% dintre managerii care au raspuns intrebarilor sondajului s-au declarat profund afectati de criza provocata de pandemia de coronavirus, acestia fiind si cei care au perceput pandemia ca pe o criza la nivel global si national. In aceasta categorie se incadreaza si cei mai sceptici manageri cu privire la masurile luate de institutiile din tara. Marea majoritate a antreprenorilor din aceasta categorie se pregasesc sa scada costurile pentru a putea trece peste aceasta perioada dificila.
La polul opus, 20% dintre cei care au participat la acest studiu se declara neafectati de ceea ce s-a intamplat in ultima perioada, acestia fiind si cei mai optimisti cu privire la viitor. Marea majoritate a antreprenorilor romani din aceasta categorie sustin ca in perioada imediat urmatoare se vor orienta in special spre cresterea productivitatii si a investitiilor, dorindu-si sa fie mai competitivi pe piata.
Mergem mai departe si vorbim despre o categorie a managerilor optimisti, in aceasta categorie intrand nu mai putin de 27% dintre participantii la studiu. Acestia sustin ca pandemia nu a avut un impact prea mare asupra afacerilor lor si ca, cel mai probabil, nici nu va exista un impact prea mare in viitor. 54% dintre managerii din aceasta categorie sustin ca in perioada urmatoare se vor concentra in directia cresterii productivitatii, in timp ce 40% dintre ei spun ca vor reduce cheltuielile in perioada urmatoare.
In cele din urma vorbim despre asa numita categorie a managerilor “idealisti”, aici intrand 27% dintre cei care au raspuns intrebarilor acestui sondaj. Acestia nu au perceput pandemia ca pe o criza economica si nici nu au resimtit un impact asupra activitatii lor. Totodata, acesti manageri se declara optimisti cu privire la perioada urmatoare, doua treimi dintre acestia sustinand ca se vor orienta in special pe cresterea productivitatii, a investitiilor si a competitivitatii.
Asa cum era de asteptat, sondajul celor de la Impetum Group ne arata ca cei mai ingrijorati cu privire la evolutia economiei nationale sunt managerii companiilor mici. La polul opus, managerii companiilor mari se declara optimisti cu privire la relansarea economica a tarii. Cele mai mari ingrijorari in aceasta directie provin de la managerii companiilor care activeaza in domeniul agriculturii, in transport si logistica si in aria serviciilor.
Ultimele NOUTATI
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea