Analiza “Indicele global de insolventa” realizata de cei de la Euler Hermes a fost derulata in nu mai putin de 44 de state, care realizeaza 87% din Produsul Intern Brut global. Potrivit acestei analize, nu mai putin de 13.000 de intreprinderi din zona Euro, ceea ce reprezinta 7% din total, se aflau intr-o situatie financiara delicata inaintea izbucnirii crizei provocate de raspandirea din ce in ce mai accelerata a epidemiei de coronavirus. In aceste conditii, specialistii din cadrul institutiei de analiza atrag atentia ca actuala criza a fluxurilor de numerar ar putea sa le impinga pe aceste firme in imposibilitatea de plata.
In contextul actual provocat de raspandirea epidemiei de coronavirus pe Batranul Continent, specialistii din cadrul Euler Hermes se asteapta la o contractie a Produsului Intern Brut in zona Euro de 1.8% in anul 2020 in cazul in care solutia izolarii complete se prelungeste cu o luna. Insa, daca vorbim despre un scenariu ceva mai pesimist, in care perioada de izolare completa ar dura in cele din urma doua luni, cei de la Euler Hermes estimeaza o contractie a PIB-ului in zona Euro de 4.4%. Asa cum este cunoscut insa, perioada de izolare completa ar putea fi chiar si mai lunga la nivel european!
Potrivit analizei realizate de cei de la Euler Hermes, principalele sectoare de activitate care sunt cele mai expuse riscurilor sunt constructiile, produsele agroalimentare si serviciile. Spre exemplu, in Franta si in Tarile de Jos, sectorul serviciilor are cel mai mare numar de intreprinderi cu risc. Daca vorbim insa de Germania, Italia sau Belgia, vom observa ca cel mai expus sector de activitate este cel al constructiilor.
In aceste conditii, analistii care au realizat acest studiu al celor de la Euler Hermes au ajuns la concluzia ca insolventele ar putea sa creasca cu pana la 16% in Europa de Vest in cursul acestui an. Daca se doreste o limitare cat mai mare a numarului total de insolvente, atunci interventiile guvernamentale pentru sprijinirea corporatiilor trebuie sa apara cat mai curand posibil. La acest capitol al interventiilor guvernamentale pentru sprijinirea afacerilor includem masuri precum amanarile fiscale, imprumuturile de stat sau garantiile acordate companiilor.
Analistii Euler Hermes se asteapta la o crestere importanta a numarului de insolvente in special in Italia (+18%), Spania (+17%) si Olanda (+21%), primele doua fiind si cele mai afectate tari la acest moment de criza epidemiei de coronavirus. Conform estimarilor, numarul insolventelor din Germania ar urma sa creasca in acest an cu 7 procente, in timp ce in Franta si Belgia ar urma sa avem o crestere la acest capitol de 8 procente.
Trendul insolventelor in Romania nu iese din tiparul pe care il observam la marea majoritate a tarilor din Uniunea Europeana, cei de la Euler Hermes estimand o crestere cu peste 12% a numarului de insolvente in anul 2020. Cele mai afectate sectoare de activitate din tara noastra in acest context actual sunt serviciile, turismul si transporturile.
Citeste si: Atentie: Se modifica OUG care prevede amanarea ratelor: Mai multe avantaje pentru debitori!
Ultimele NOUTATI
Poate un salariat sa schimbe in instanta rezultatul evaluarii facute de angajator?
Doi giganti mondiali fac angajari masive in Romania, pe salarii mari!
In mod surprinzator, dobanzile la banci scad. Bucurie mare, dar nu pentru creditele noi!
Venituri pasive explicate: Cum sa faci bani fara sa muncesti non-stop?
Partenerii nostri
Cum compensam munca prestata in ziua de sambata? Specialistii explica
Tichete cadou oferite angajatilor cu ocazia Craciunului. Regim fiscal
Concediere individuala vs concediere colectiva - procedura pas cu pas, explicata de specialisti
Prelungirea duratei de amortizare: Care este tratamentul contabil si fiscal?
Ajustare TVA in cazul minusurilor de inventar: Cum se inregistreaza in contabilitate
Proiect ANAF: Bolt, Uber si BlackCab vor trebui sa depuna lunar Formularul 39X
Te-ar putea interesa si