Romania traverseaza o perioada dificila din punct de vedere economic la aceasta ora, contextul actual al crizei provocate de pandemia de coronavirus care a ajuns si in tara noastra la inceputul acestei primaveri dand mari batai de cap antreprenorilor. Conform unei analize comandate de UniCredit Bank, mai bine de jumatate dintre firmele care au participat la un sondaj organizat de iSense considera ca situatia economica generala din tara noastra este nefavorabila. Cei care au raspuns la intrebarile acestui sondaj sustin ca vanzarile si cererea au scazut semnificativ in aceasta perioada.
Nu mai putin de 55% dintre antreprenorii care au raspuns intrebarilor puse de specialistii de la iSense au declarat ca pandemia de coronavirus a afectat cel mai mult veniturile si vanzarile. Mai mult decat atat, 39% dintre respondenti sustin ca dupa aceasta criza s-au vazut nevoiti sa isi intrerupa temporar activitatea, in timp ce 8% dintre companii si-au intrerupt partial activitatea. La polul opus, numai 5% dintre companiile care au participat la acest studiu au transmis ca veniturile si vanzarile au crescut in aceasta perioada. O alta cifra interesanta a sondajului ne arata ca 16% dintre companii au raportat o reducere a numarului de angajati.
Mergem mai departe cu concluziile pe care le-au oferit cei de la iSense catre UniCredit Bank si mai spunem ca 31% dintre intreprinderile mici si mijlocii care au participat la acest studiu au sustinut ca situatia economica actuala pe care o traverseaza tara noastra este neutra pentru mediul de afaceri. Si mai interesant este ca 13% dintre aceste IMM-uri declara ca situatia actuala este favorabila pentru mediul de business din Romania.
Criza provocata de pandemia de coronavirus a afectat semnificativ mediul de afaceri din tara noastra, sondajul comandat de UniCredit Bank aratandu-ne ca nu mai putin de opt din zece companii au raportat cel putin o dificultate cauzata de situatia actuala. De asemenea, aproape jumatate dintre companiile participante la studiu spun ca cererea a scazut in aceasta perioada. In acelasi timp, 23% dintre firme sustin ca se confrunta cu o intarziere a platilor, iar 21% dintre antreprenori acuza probleme cu instruirea personalului.
In continuare, conform concluciziilor studiului realizat de cei de la iSense pentru UniCredit Bank, 17% dintre companiile respondente au raportat probleme cauzate de stabilitatea leului, respectiv de stocul limitat de materiale si echipamente. Totodata, 12% dintre firme au acuzat probleme cauzate de concurenta neloiala, respectiv de creditele prea costisitoare. In cele din urma, 10% dintre antreprenori sustin ca traverseaza o perioada dificila din cauza faptului ca accesul la imprumuturi nu este prea facil.
Sapte din zece companii spun ca vor pierde clienti si furnizori in perioada urmatoare in contextul pandemiei de coronavirus, 30% dintre acestea temandu-se in principal de restrictiile legislative impuse de autoritati si de costurile prea mari. De asemenea, 20% dintre aceste companii vorbesc despre incapacitatea de a asigura servicii si produse la timp, respectiv despre eficienta scazuta a angajatilor in aceasta perioada dificila.
Peste 30% dintre companiile care au participat la acest studiu sustin ca digitalizarea reprezinta o solutie in contextul actual. Criza actuala a sporit interesul companiilor de a folosi noi instrumente digitale pe care nu le-au mai utilizat in trecut, precum aplicatiile de servicii de comert electronic, POS/mPOS, mobile banking sau internet banking. In acelasi timp insa, aproape jumatate dintre firme sustin ca procesul de digitalizare este deficil din cauza dificultatilor de adaptare ale angajatilor la tehnologiile si activitatile online.
Ultimele NOUTATI
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate, pe parcusul unui an?
Actiuni de motivare non-financiara a salariatilor - ce pot face angajatorii?
Ministerul Muncii: 55% dintre persoanele cu dizabilitati sa fie angajate pana in 2027
Posta Romana a inceput distribuirea scrisorilor de informare cu privire la amnistia fiscala
Nota de creditare primita in SPV: se inregistreaza in contabilitate?
TVA de 9% pentru hrana albinelor. Legea a fost publicata in Monitorul Oficial
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"