Subventii angajatori 2019: Statul ofera mai multi bani pentru angajarea acestor categorii de persoane

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Subventii angajatori 2019: Statul ofera mai multi bani pentru angajarea acestor categorii de persoane
Subventii angajatori 2019:  Statul ofera mai multi bani pentru angajarea acestor categorii de persoane
de Magda Florea la 19 Mar. 2019
Urmareste-ne pe Google News
subventii statsubventii 2019subventii angajatoranofmincadrarea persoanelor cu handicapsomeriabsolventitineri neet

Sumele alocate pentru plata subventiilor pentru incadrarea in munca a anumitor tipuri de persoane (ucenici, tineri din categorii defavorizate, persoane varstnice, absolventi s.a.m.d.) ar putea fi cu aproximativ 30% mai mari ca cele pentru anul precedent.

Anul trecut, statul a majorat sumele indemnizatiilor pentru incadrarea in munca a oamenilor cu anumite deficiente sau vulnerabilitati, la valoarea de 2.250 de lei. Cei care angajau in 2018 someri si beneficiari de ajutor social, tineri absolventi, tineri marginalizati, ucenici ori stagiari puteau primi prime mai mari, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 60/2018 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul fortei de munca, adoptata de Guvern si publicata pe 9 iulie in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 577.
 
OUG-ul prevedea la acea data o crestere generalizata a subventiilor acordate angajatorilor: aproape toate tipurile de astfel de subventii ajung la valoarea de 2.250 de lei/persoana angajata in conditiile legale, de la caz la caz.
 

Sumele pentru 2019 ar putea fi majorate din nou

 
Potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, bugetul pentru plata subventiilor pentru 2019 este cu 30,83% mai mare ca cel din anul precedent.
 
ANOFM are in plan sa deruleze pana in 2021 opt proiecte finantate din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman, in valoare totala de 403.117.838 euro. Aceste proiecte presupun subventionarea locurilor de munca pentru angajarea somerilor, acordarea de prime de activare, de incadrare, de instalare, precum si subventii pentru ucenicie si stagii.
 
Asadar, sunt bani care merg atat la angajatorii care incadreaza in munca astfel de persoane, cat si la cei care se angajeaza si care indeplinesc conditiile legii pentru a primi primele de activare, instalare s.a.m.d.
 
Sumele de bani drept subventii sunt acordate prin agentiile de ocupare a fortei de munca, unde angajatorii depun documentatia necesara pentru a le obtine. Nu toate agentiile primesc insa sume similare, chestiune confirmata si de catre ANOFM in raspunsul oferit, alocarea realizandu-se in functie de executia pe anul trecut, printre criterii.

Citeste si: Alocatia pentru copii 2019: Sumele majorate se vor plati incepand cu luna aprilie

Care sunt tipurile de subventii? 

 
Masurile de stimulare la angajarea anumitor tipuri de persoane sunt reglementate prin Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca. Cine vrea sa ceara respectivele sume de bani trebuie sa fie foarte atent la numarul semnificativ de documente ce trebuie duse pentru fiecare situatie in parte, periodicitatea prezentarii unor justificari si conditiile generale de acordare (tipul de angajat, perioada minima in care trebuie tinut la firma s.a.m.d.).
 
Iata, mai jos, o trecere in revista a acestor tipuri de subventii (in aproape toate cazurile e vorba de o subventie lunara de 2.250 de lei) - conditiile detaliate de obtinere pentru fiecare tip de subventie, cu enumerarea tuturor documentelor necesare s.a.m.d. le regasiti la ANOFM:
 
1. Subventiile pentru organizarea de programe de ucenicie: incheierea contractului de ucenicie, in conditiile Legii uceniciei, ii poate aduce angajatorului, la cerere, pe intreaga perioada de derulare a contractului de ucenicie, de o suma in cuantum de 2.250 lei/luna, acordata din bugetul asigurarilor de somaj in limita fondurilor alocate cu aceasta destinatie.
 
2. Subventii pentru efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior: angajatorul care incheie un contract de stagiu conform legii beneficiaza, la cerere, pe perioada derularii contractului de stagiu, de o suma in cuantum de 2.250 lei/luna, acordata din bugetul asigurarilor de somaj in limita fondurilor alocate cu aceasta destinatie.
 
3. Subventiile pentru angajarea tinerilor NEET (persoana cu varsta cuprinsa intre 16 ani si pana la implinirea varstei de 25 de ani, care nu are loc de munca, nu urmeaza o forma de invatamant si nu participa la activitati de formare profesionala): angajatorii primesc lunar, de la data incheierii conventiei cu ANOFM, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorie, o suma in cuantum de 2.250 lei, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 18 luni.
 
4. Subventiile pentru angajarea absolventilor: angajatorii care incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, absolventi ai unor institutii de invatamant primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent incadrat, o suma in cuantum de 2.250 lei.
 
5. Subventiile pentru incadrarea tinerilor cu risc de marginalizare, beneficiari ai contractelor de solidaritate: angajatorii de insertie beneficiaza lunar, pentru fiecare persoana din aceasta categorie, de o suma egala cu salariul de baza stabilit la data angajarii tinerilor, dar nu mai mult de adica cel mult 2000 de lei, pana la expirarea duratei contractului de solidaritate.
 
6. Subventiile pentru angajarea somerilor de lunga durata: cei care incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, someri de lunga durata primesc lunar, de la data incheierii conventiei, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorie, o suma in cuantum de 2.250 lei, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca/ de serviciu cel putin 18 luni de la data incadrarii in munca.
 
7. Subventiile pentru incadrarea persoanelor cu handicap: firmele care in raport cu numarul de angajati, si-au indeplinit obligatia, potrivit legii, de a incadra in munca persoane cu handicap, precum si angajatorii care nu au aceasta obligatie legala, daca incadreaza in munca pe durata nedeterminata persoane cu handicap, primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana cu handicap, o suma in cuantum de 2.250 lei, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 18 luni.
 
8. Subventiile pentru incadrarea somerilor care sunt unici sustinatori ai familiilor monoparentale: angajarea acestora pe perioada nedeterminata poate aduce, timp de 12 luni,  pentru fiecare persoana angajata din aceste categorie, o suma in cuantum de 2.250 lei, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 18 luni de la data incadrarii in munca.
 
9. Subventiile pentru angajarea somerilor de peste 45 de ani si cele pentru angajarea somerilor aproape de pensie: care incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, someri in varsta de peste 45 de ani si someri care, in termen de cinci ani de la data angajarii, indeplinesc conditiile pentru a solicita pensia anticipata partiala/pentru limita de varsta, beneficiaza lunar, pe perioada angajarii, pana la data indeplinirii conditiilor respective, de o suma in cuantum de 2.250 lei.

Citeste si: Banca Transilvania strange colaborarea cu fintech-urile si lanseaza platforma BT Open Banking
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x