Companiile aeriene romanesti se confrunta cu o perioada extrem de dificila din toate punctele de vedere in aceste momente, criza provocata de pandemia de coronavirus care a lovit Europa in prima jumatate a acestui an dandu-le peste cap intreaga activitate. Atat Tarom, cat si Blue Air, au acuzat probleme financiare serioase, ambele companii ajungand in situatia de a solicita autoritatilor romanesti credite de salvare. Reprezentantii Guvernului au purtat mai multe discutii in aceasta perioada cu conducerile celor doua companii aeriene, discutii care s-au dovedit a fi extrem de benefice pentru Tarom si Blue Air.
Blue Air, cea mai mare companie aeriana romaneasca la aceasta ora si al doilea cel mai mare jucator care activeaza pe piata locala din tara noastra, dupa Wizz Air, a anuntat nu cu mult timp in urma declansarea procedurii de concordat preventiv, un mecanism de evitare a insolventei. Ministrul Lucian Bode a anuntat inca de atunci ca isi doreste salvarea Blue Air, lucru care se pare ca va fi pus in practica in cele din urma. Conform primelor informatii in acest sens, Blue Air va primi un credit cu garantii de stat de 63 de milioane de euro.
Avand in vedere ca vorbim despre un credit cu garantii de stat, ministrul Lucian Bode subliniaza faptul ca statul va pune ipoteca atat pe un procent majoritar din actiunile companiei, cat si pe un bun apartinand companiei, in valoare de aproximativ 40 de milioane de euro. Bode a mai declarat pe acest subiect ca autoritatile isi doresc sa ajute si sa salveze Blue Air, sa garanteze pentru acest credit si sa faca tot ce depind de ele pentru ca acest credita sa poata fi rambursat intr-un numar de ani. In caz contrar, daca creditul nu va fi rambursat, statul va deveni proprietar al actiunilor companiei Blue Air.
Chiar si in aceste conditii, ministrul Lucian Bode atrage atentia ca obiectivul Guvernului nu este acela de a deveni actionar la Blue Air sau la orice alta companie, principala grija fiind aceea de a ajuta compania aeriana sa treaca peste aceasta perioada dificila. Evident insa, avand in vedere ca vorbim despre banii statului, garantia trebuie sa fie asigurata.
Asa cum era de asteptat, si compania aeriana nationala Tarom va primi ajutor din partea autoritatilor romane. Conform primelor informatii venite chiar din partea ministrului Lucian Bode, ajutorul de salvare de 37 de milioane de euro acordat celor de la Tarom se va transforma in cele din urma intr-un ajutor de restructurare. In acest sens, Tarom are nevoie de inca aproximativ 60 de milioane de euro pentru a putea traversa aceasta perioada tulbure.
Planurile cu privire la salvarea celor doua companii aeriene vor ajunge in viitorul apropiat pe masa celor de la Comisia Europeana, fiind nevoie mai intai de o aprobare de la Bruxelles pentru ca cele doua entitati sa poata primi ajutoarele de stat despre care am vorbit in randurile anterioare. Dupa ce vor primi aceste ajutoare de stat substantiale, atat Tarom, cat si Blue Air vor putea in primul si primul rand sa isi achite datoriile catre creditori. Totodata, si pasagerii afectati de zborurile anulate din ultima perioada vor putea fi despagubiti!
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si