Va ploua cu falimente in mediul privat romanesc, daca vor fi majorate taxele si impozitele
falimentafacerimediul privatbusinesstaxe si impozite
In prag de majorare a taxelor si impozitelor, firmele romanesti sunt cu un picior in groapa. Daca Executivul va face pasul catre a creste povara fiscala de pe umerii antreprenorilor, atunci multe firme vor avea o soarta dura, aceea falimentului.
Foarte multe societati comerciale se confrunta deja cu probleme, iar cresterea darilor catre stat nu va face decat sa le impinga in colaps.
Gheorghe Ialomitianu (PMP), fost ministru de Finante, este unul dintre expertii care trag un semnal de alarma in aceasta directie, avertizand Guvernul cu privire la riscurile uriase pe care si le asuma, daca vor scumpi
taxele si impozitele pentru companiile locale.
Suntem precum frunza-n vant. Nu exista o strategie de dezvoltare economica gandita de Guvern
"Guvernul nu are o strategie de dezvoltare economica si atunci isi permite sa anuleze anumite facilitati, pentru ca nu urmareste efectul acestor facilitati, crezand ca vor incasa bani mai multi la buget. Poate pe termen foarte scurt sa adune niste bani acolo, vor da niste vouchere sociale si atat, dar legat de efectul negativ asupra mediului economic, in primul rand, va fi asupra IMM-urilor.
Eu am fost la o intalnire cand s-a prezentat Carta Alba a IMM-urilor si spuneau reprezentantii acestor intreprinderi ca foarte multe firme vor da faliment pentru ca sunt si nebancabile, si nu vor putea face fata concurentei”, a spus finantistul, citat de
B1tv.ro.
Amintim ca, potrivit unui anunt facut la finele saptamanii trecute de premierul Marcel Ciolacu, saptamana aceasta vor fi publicate in transparenta decizionasa ordonantele de urgenta privind majorarile de taxe si impozite.
"Luni va fi o intalnire cu ministrul Finantelor, saptamana viitoare pana joi sa venim cu el in transparenta si daca se poate in sedinta de Guvern. Vom veni cu OUG pentru sistemul bugetar si economiile din sistemul bugetar si unde sa punem stop risipei si cu OUG pe venituri mai mari din PIB din colectare. Asteptam si de la ANAF ce s-a intamplat in aceasta perioada. Este evident ca este o scadere a veniturilor din cauza scaderii consumului si productiei industriale. Nu vom intra in recesiune. Romania va avea o crestere economica. Marea provocare este discutia in ceea ce priveste deficitul bugetar.
Exista masuri si perioade in care statul isi permite sa vina cu anumite facilitati, dar si perioade in care statul nu isi permite. Nu vor fi taieri de facilitati care vor duce la taieri de salarii. In acele cazuri vor fi cresteri de salarii minim. Nu sunt noi taxe, e o reasezare a climatului concurential corect", a spus premierul.
Foto: freepik.com