Vesti bune pentru restaurante. Guvernul ia in calcul redeschiderea lor
industria ospitalitatiihorahorecaredeschiderea restaurantelor
Desi sperantele redeschiderii restaurantelor in viitorul apropiat sunt mici, primul ministru si-a schimbat discursul, de la afirmatiile transante ca nu ia in calcul redechiderea, la un ton care da sperante industriei. Orban a transmis un semnal pozitiv industriei ospitalitatii, crescand sperantele patronilor de localuri ca exista sansa unei reveniri la viata, dar aduce in discutii cateva conditii pentru redeschiderea restaurantelor.
Primul ministru a anuntat ca ar putea fi redeschise restaurantele, insa doar cand contextul epidemiologic va fi ''macar sensibil imbunatatit''. De asemenea, premierul sustine ca, inainte de a da unda verde restaurantelor, are nevoie de garantia ca localurile vor respecta normele de protectie sanitara.
Premierul spune ca majoritatea patronilor din HORECA respecta regulile, 80-85%, se conformeaza normelor sanitare, insa ''avem inca un procent de oameni care nu respecta regulile si care nu sunt implicati si nici nu-si doresc sa asigure respectarea regulilor''.
Guvernul ia in calcul redeschiderea etapizata a restaurantelor. Primele localuri care isi vor deschide portile ar putea fi restaurantele din interiorul hotelurilor
Guvernul ia in calcul redeschiderea etapizata a restaurantelor, primii care ar avea unda verde ar fi patronii de restaurante din incinta hotelurilor.
Premierul a spus ca se poarta in continuare discutii cu reprezentantii industriei, pentru a se ajunge la o decizie.
''Continuam discutiile. Eu inteleg situatia foarte dificila si chiar imi doresc o deschidere cat mai rapida, dar sa fie facuta in niste conditii care sa nu cresca riscul epidemiologic datorita deschiderii restaurantelor in spatii inchise. Chiar e posibil in doua etape, intai sa deschidem restaurantele aferente hotelurilor si ultrior celelalte restaurante”, a explicat Orban.
Presedintele HORA: Relansarea economica depinde de industria ospitalitatii
Cu doar o zi in urma, miercuri, presedintele Organizatiei Patronale a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania (HORA), Daniel Mischie, spunea despre premierul Orban ca ''nu este dispus sa discute despre posibilitatea redeschiderii restaurantelor pana cand numarul cazurilor de infectii nu va intra pe o directie in scadere'' si tragea un semnal de alarma, afirmand ca ''Industria de Hoteluri si Restaurante este aproape de ATI''.
Presedintele HORA sustine ca a pus la dispozitia premierului situatia din alte tari europene, unde desi restaurantele functioneaza, numarul de cazuri de infectare e mai mic decat la noi.
''Nu exista nicio corelatie intre numarul de infectii si redeschiderea, functionarea teraselor. Aceasta functionare trebuie sa aiba loc, evident, cu anumite restrictii'', a mai spus Mischie.
Mischie sustinea, totodata, ca economia nationala are nevoie de redeschiderea acestui sector, nu doar patronii: ''Inainte de covid, din calculele noastre, industria (HoReCA, n.r.) reprezenta 5,1% din PIB, deci nu poate fi vorba de o relansare economica fara aceasta industrie''.