Vine valul de demisii. Romanii vor sa isi schimbe jobul: prea multa munca, prea putini bani
cautare jobjoburi romaniarecrutare romaniajoburi noi
Nemultumirile legate de un job merg de la disproportia intre volumul de munca si salariu, conditiile de munca, lipsa perspectivelor si refuzul managerilor de a le permite angajatilor sa lucreze de acasa.
In aceste conditii, dinamica inregistrata pe piata muncii ramane ridicata, insa, desi vor sa-si schimbe jobul, multi salariati renunta repede.
Un studiu realizat de firma de recrutare GI Romania si Dora Market Research releva ca unul din doi angajati a inceput un proces de identificare a unui nou job, dar a renuntat cel putin o data in ultimele 12 luni, relateaza zf.ro.
Au renuntat la schimbare din diverse motive: 27,8% pentru ca noul loc de munca nu aducea un plus de avantaje, 21% se temeau de schimbare, iar, pentru 16% ofertele noi presupuneau venituri mai mici.
Conform sondajului, 51% ar alege un angajator mai putin cunoscut, daca ar primi un venit cu 15% mai mare decat cel actual.
Distributia pe domenii de activitate arata ca, in productie si retail, se prefera o companie cunoscuta, in timp ce in servicii si office se opteaza pentru un salariu mai mare.
Majoritatea angajatilor nu pot opta pentru telemunca
Pentru 3 din 4 respondenti, munca la distanta nu este posibila. Cu toate acestea, daca ar putea alege, 39,61% ar prefera sa lucreze hibrid, 31,44% ar prefera sa lucreze de la birou si 28,95% ar vrea sa lucreze de acasa.
Circa 83,66% dintre respondenti declara ca s-au gandit cel putin o data, in ultima perioada, sa-si schimbe domeniul de activitate.
Cu toate acestea, doar unul din 4 a inceput demersuri concrete in aceasta directie prin cursuri de formare sau recalificare.
De asemenea, 76% ar prefera cresterea venitului in raport cu posibilitatea de a munci remote, circa 55% nu ar renunta la venit daca ar fi pusi sa aleaga intre a munci de acasa si a beneficia de un venit mai mic, iar 5% ar renunta chiar si la 20% din venitul lunar pentru posibilitatea de a lucra de acasa.
Studiul a fost realizat in perioada15 iulie-15 august pe un esantion de 1.548 de persoane.