Vom avea din ce in ce mai putini angajati platiti cu salariul minim pe economie
salariul minimsalariu minimsalarii
Conform art. 164 din Codul muncii, asa cum a fost modificat prin OUG nr. 130/2021, incepand cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de baza minim brut pe tara poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioada de maximum 24 de luni, de la momentul incheierii contractului individual de munca. Dupa expirarea perioadei respective, acesta va fi platit cu un salariu de baza superior salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. Noua prevedere este insa neclara din cel putin trei puncte de vedere.
Ce spune, in principiu, noul art. 164 din Codul muncii?
Spune ca un angajat poate fi platit cu salariul minim timp de maximum 24 de luni si ca, dupa scurgerea celor 24 de luni, angajatorul este obligat sa ii mareasca salariul. Termenul incepe sa fie calculat de la 1 ianuarie 2022, iar daca angajarea s-a realizat ulterior acestei date – de la data angajarii.
Avem de-a face, asadar, cu o renegociere obligatorie a salariilor, al carei rezultat va face obiect al unui act aditional, asemeni oricarei modificari a contractului individual de munca prin acordul partilor.
Doar ca se ridica imediat 3 semne de intrebare:
1) Cat de mare trebuie sa fie majorarea salariului? Daca angajatorul decide sa aplice o marire de 1 leu (derizorie), se va putea considera ca el si-a indeplinit obligatia introdusa prin OUG nr. 130/2021?
2) Ce se intampla daca salariatul refuza majorarea propusa de angajator? Daca el vrea mai mult, iar angajatorul nu este de acord, cum va putea acesta din urma sa se achite de obligatia sa legala?
Legiuitorul pare a fi scapat din vedere faptul ca orice modificare a contractului de munca (inclusiv in sensul majorarii salariului) presupune si acordul salariatului. De aceea s-a exprimat in sensul ca salariatul „va fi incadrat cu un salariu de baza superior salariului de baza minim”.
Doar ca, in realitate, salariatul nu este „incadrat” in mod unilateral de catre angajator, ci are loc o negociere care se poate finaliza cu un acord sau nu.
3) Ce il impiedica pe angajator ca la finele celor 24 de luni sa ii propuna salariatului incetarea contractului de munca prin acordul partilor, urmata de incheierea unui nou contract, tot pe salariul minim? Nu exista nicio interdictie legala in acest sens, deci obligatia de renegociere poate fi ocolita foarte usor.
Sunt intrebari extrem de pertinente, ele vizeaza aspecte foarte practice. Din fericire, de-abia in 2024 ne vom confrunta in mod direct cu aceste intrebari si pana atunci s-ar putea sa mai apara modificari care sa elimine neclaritatile.
De interes: Independenta financiara: ce este si cum iti dai seama daca esti un om independent financiar
Sursa foto: www.pexels.com