Sa iti doresti un salariu mai mare este normal, orice salariat tinde sa progreseze atat din punct de vedere profesional, cat si financiar. Daca simti ca meriti mai multi bani decat cei pe care ii primesti in prezent, ia-ti inima in dinti si cere-i sefului tau o discutie fata in fata pe aceasta tema.
Este important insa sa intelegi ca banii pe care ii primesti sunt in stransa legatura cu valoarea pe care o oferi tu organizatiei din care faci parte. Daca stii ca esti unul dintre acei angajati care ofera plus valoare companiei, care isi face treaba cu brio si care isi ajuta compania sa creasca, atunci esti indreptatit sa ceri o marire de salariu atunci cand consideri de cuviinta.
O discutie cu sefii pe aceasta tema nu este insa una simpla si confortabila, intr-adevar. Nu trebuie sa iti fie teama insa, mai ales daca stii ca solicitarile tale sunt de bun simt. Totusi, hai sa vedem ce ai de facut concret in aceasta situatie!
In primul si primul rand, gandeste-te la marirea salariala pe care ti-o doresti. Asa cum spuneam insa si mai devreme, ai grija ca aceasta sa fie una de bun-simt. Incearca sa iti faci o auto-evaluare si sa iti dai seama care este marirea pe care ar trebui sa o primesti in baza muncii pe care o faci in cadrul companiei. In plus, atunci cand ajungi in fata sefilor, este indicat sa ai in minte o suma concreta pe care sa o propui.
Este important sa stii sa comunici cu superiorii tai pe acest subiect. Evita sa spui sefilor ca iti doresti o marire salariala pentru ca nu iti mai ajung banii ca sa iti platesti ratele sau pentru ca inflatia a crescut. De asemenea, nu invoca niciun fel de motive personale atunci cand faci o asemenea solicitare. In schimb, fa-ti superiorul sa inteleaga de ce meriti acea marire de salariu. Angajatorul nu are de ce sa fie preocupat de problemele tale personale, el fiind interesat de valoarea pe care o oferi tu echipei din care faci parte.
Specialistii platformei undelucram.ro mai atrag atentia salariatilor care isi doresc o marire de salariu sa acorde atentie sumei, in valoare cuantificabila, pe care munca lor o aduc companiei. Practic, este suma care ar spune cat ar pierde compania daca salariatul ar alege sa isi dea demisia si sa plece din echipa. Pentru a putea face un astfel de calcul, este important insa sa stii cat valoreaza rolul tau in business-ul pentru care lucrezi.
Ultimele NOUTATI
TVA mai mare pentru reducerea deficitului bugetar? Nicusor Dan si Ilie Bolojan au viziuni opuse despre cum trebuie salvat bugetul Romaniei
Strategii de promovare: Cum sa iti promovezi afacerea prin comunicate de presa si anunturi de servicii
ESET: Ghid esential pentru siguranta cibernetica – analizarea preventiva a riscurilor si protejarea informatiilor
De ce mersul pe jos este cel mai subestimat exercitiu fizic si cum sa-l folosesti pentru o viata mai buna
Partenerii nostri
Salariati cu handicap mediu. Sunt scutiti de impozitul pe venit?
Atributii suplimentare pentru salariat - remunerare, acordare de bonusuri si reglementari cheie
Gestiune global-valorica: Monografie contabila pentru trecerea la gestiunea cantitativ-valorica
SAF-T contribuabili mici: Ghid esential pentru o raportare fara erori
Taxarea inversa generalizata: Capcana fiscala sau solutie durabila? [Opinia specialistului]
Inselaciunea: ce inseamna, ce pedepse prevede Codul Penal si cum te protejezi
Actul constitutiv: Ce contine si cine il depune. Vezi CADRUL legislativ
Te-ar putea interesa si