Tinerii din ziua de astazi sunt tot mai dornici sa isi asume responsabilitati si sa isi dobandeasca independenta financiara inca de la o varsta frageda. Cu dorinta de a isi castiga proprii bani si a-si dezvolta abilitatile, tot mai multi adolescenti sub varsta de 18 ani isi indreapta atentia catre lumea muncii. Legislatia din tara noastra, ca de altfel si cea europeana, impuse insa niste conditii stricte pentru angajarea minorilor.
In acest context, se ridica o serie de intrebari importante. Ce spune legea despre angajarea tinerilor minori? Cum pot acestia sa-si gaseasca locuri de munca in conditii legale si sigure? In randurile urmatoare vom explora detaliile legale referitoare la joburile destinate minorilor. Vei gasi informatii esentiale despre drepturile si responsabilitatile tinerilor entuziasti care aspira sa intre pe piata muncii inainte de a atinge varsta majoratului.
Potrivit platformei bundeangajat.olx.ro, exista in primul si primul rand cateva dispozitii generale comune si obligatorii in ceea ce priveste aceasta speta:
1. Varsta minima de la care poate fi angajat un minor este de 16 ani;
2. Angajarea adolescentilor cu varsta de minim 15 ani este permisa numai cu acordul parintilor sau al tutorelui legal, conform articolului 49 din Constitutia Romaniei;
3. Incadrarea in munca a minorilor cu varsta de sub 15 ani este interzisa;
4. Retragerea acordului parintilor sau al reprezentantilor legali in cazul minorilor de 15 ani, pana la implinirea varstei de 16 ani, are ca urmare incetarea de drept a contractului de munca;
5. Minorii care au implinit 16 ani nu au nevoie de acordul parintilor sau al tutorelui pentru a se angaja;
6. Adolescentii sunt incadrati in baza unui contract de munca individual;
7. Durata zilei de lucru este de maximum sase ore si de cel mult 30 de ore pe saptamana;
8. Minorii nu pot face munci periculoase, improprii varstei sau abilitatilor lor fizice. De asemenea, ei nu pot munci noaptea;
9. Salariul trebuie sa fie cel putin cel minim pe economie, in conditiile a maximum 30 de ore de munca pe saptamana.
Nerespectarea dispozitiilor legale prezentate in randurile anterioare sau incadrarea in munca a unui minor, cu nerespectarea tuturor conditiilor legale in ceea ce priveste varsta, acordul parental sau folosirea adolescentilor pentru munci care incalca prevederile referitoare la regimul de munca special permis minorilor constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda intre 1.500 si 3.000 de lei. Daca minorii muncesc pe timp de noapte, intre orele 22:00 si 6:00, angajatorul poate primi, de asemenea, amenzi cuprinse intre 1.500 si 3.000 de lei.
De asemenea, angajatorii nu au voie sa le ofere minorilor cu varste cuprinse intre 15 si 18 ani un loc de munca care le afecteaza frecventa scolara sau care le limiteaza accesul la educatie. O astfel de fapta este strict interzisa si este considerata infractiune. In plus, angajatorii mai trebuie sa stie ca angajatii minori nu pot presta munca suplimentara. Ei au dreptul de a beneficia de o pauza de masa de cel putin 30 de minute in cazul in care durata programului de lucru este mai mare de 4 ore si jumatate.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Case mai ieftine si facturi mai mici. Planul UE pentru locuinte mai accesibile si sustenabile
Plafonarea tarifelor pentru politele RCA a fost eliminata. Ce cresteri sunt asteptate
Se scumpesc vacantele! Paradoxal, s-ar putea sa fie mai scump sa mergi la Constanta decat in Grecia sau Italia
Ce se intampla cu prosumatorii din Romania dupa 1 iulie? Raspunsuri oficiale de la ANRE
Partenerii nostri
Ce se intampla daca depasesti 90 zile concediu medical. Drepturi si obligatii
CCC pentru tatal necasatorit - procedura si reglementari cheie
Ce software de gestiune sa alegi pentru restaurant in functie de specificul locatiei
Dividende interimare: Atentie la modificarea cotei de impozit pentru sumele neachitate!
Prescriptia obligatiilor fiscale: Cand se prescrie anul 2019