Zeci de mii de patroni risca PUSCARIA: au ignorat noua LEGISLATIA FISCALA si asta ii poate costa libertatea
patronimanagerifirmeneplata impoziteloranaffiscalitate 2022
Dupa cum stim, de vara aceasta legislatia fiscala din tara noastara a devenit mai dura cu patronii. Cei ce nu tin cont de noile prevederi risca sa isi piarda libertatea si, din nefericire, nu putini sunt cei pe care ii pandeste pericolul inchisorii.
Conform noilor norme legale, constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amenda retinerea si neplata, incasarea si neplata, in cel mult 60 de zile de la termenul de scadenta prevazut de lege, a impozitelor si/sau contributiilor prevazute in anexa Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale. Pe lista darilor vizate de noile reguli se afla si impozitul si contributiile aferente salariilor, dar trebuie retinut ca lista e mult mai lunga. De exemplu, ea mai contine si impozitul pe veniturile din drepturile de proprietate intelectuala sau impozitul pe veniturile din arenda.
Zeci de mii de patroni sunt in pericol de a-si pierde libertatea
Se pare ca nu putine sunt firmele din Romania care, din varii motive, nu au achitat darile catre stat pentru angajatiilor in termenul prevazut de lege. Cel mai probabil, situatia financiara precara, agravata in actualul context economic, a pus firmele in dificultate, iar managerilor le este tot mai dificil sa-si gestioneze bugetele.
In aceasta situatie ar fi nu mai putin de
61.918 de contribuabili, conform unei analize
Antena3. "Angajatii ANAF fac deja raportarile la Parchet, care pot deschide dosare penale in baza legii", noteaza sursa citata.
IMPORTANT: In cazul savarsirii infractiunilor, daca, in cursul urmaririi penale sau al judecatii, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depaseste 100.000 de euro in echivalentul monedei nationale, se poate aplica pedeapsa cu amenda. Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 50.000 de euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica pedeapsa cu amenda. Daca prejudiciul este intre 50.000 de euro si 100.000 de euro, se poate sanctiona cu amenda sau cu inchisoare.
Te-ar putea interesa si: Sanctiuni dure pentru firmele care omit aceste detalii legale: ce trebuie sa stie angajatorii, ce obligatii legale au
Foto: pixabay.com