Joaca de-a educatia. Anul scolar incepe cu ministri demisi, fonduri taiate si la mica intelegere cu patronatele din turism

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Joaca de-a educatia. Anul scolar incepe cu ministri demisi, fonduri taiate si la mica intelegere cu patronatele din turism
Joaca de-a educatia. Anul scolar incepe cu ministri demisi, fonduri taiate si la mica intelegere cu patronatele din turism
de Magda Florea la 03 Aug. 2019
Urmareste-ne pe Google News
educatierectificare bugetaramasuri austeritateviorica dancilaecaterina andronescudeficit bugetarinvatamant

Invatamantul - perla pe care orice natiune o valorifica; izvorul in care orice naitiune sanatoasa la cap investeste, ca sa nu sece; speranta, pe care orice natiune o tine vie prin masuri sanatoase, care sa asigure "eficienta sistemului" ... o expresie atat de laxa si goala de insemnatate ... insa ce pot sa pun in locul ei? "ca sa nu mai avem rata de abandon de 40%" sau "ca sa nu mai fabrice scolile someri cu diplome" sau "ca sa nu mai fim un popor incult - masa de manevra"? Invatamantul conceptual, acesta utopic, o fi pe la altii, la noi, scoala e doar o afacere neprofitabila, buna doar daca e la pamant.

Scoala incepe, ca in fiecare an, "Pe banci de lemn, in scunda taverna mohorata, unde patrunde ziua printre feresti murdare", iar coatele copiilor cu camasi tocate de timp scartaie bancutele fragile pentru care parintii au pus mana de la mana bani, la fondul clasei, indrumati de tonul rusinat al profesorului care se asteapta sa primeasca ocara, fara drept ...

Poate e o imagine dramatica, dar reflecta situatia majoritatii scolilor din Romania, in special a celor din mediul rural, unde nu doar pentru banci se strang bani, si toaleta din curte ar mai trebui data cu var, asa, ca sa se vada ca incepe un nou an scolar. 

Primarul, desigur, este prezent. In unele cazuri a facut tot posibilul sa acopere el costurile, in altele (cele mai multe), a scris in hartiile pe care le invarte prin primarie ca s-au facut renovari de sute de mii de euro. Fiecare cum poate si cum se pricepe ... deznadejdea parca ma cuprinde si imi pierd spiritul critic, ajung sa spun ... "asta e, atat putem".


In curtea scolii sunt parintii asupriti de griji si nevoi, cu sclipire in ochi cand isi privesc scolarii si parca le citesti in privire speranta ca el, copilul lor, va invata carte, va ajunge om mare, nu va trudi pamantul din greu ca ei, asteptand de la Dumnezeu o ploicica, pe terenurile Baraganului candva pline de sisteme de irigatie ce s-au spulberat in capitalismul romanesc postdecembrist aplicat de cate unu' mai istet, cu spirit de "afacerist", pe principiul "dupa mine, potopu' ".

Mai sunt si dascalii in curtea scolii. Unii dintre ei sunt acolo din vocatie, pentru ca simt in ei chemarea de a pune stiloul in mana copilului si de a-l invata tainele literelor, altii...pentru ca "au marit astia salariile", "e un loc de munca sigur, la stat".

Ghiozdanele copiilor sunt acum goale. Simbolic, mamicile le-au asezat celor mici cate un carnetel de notite, dar au avut grija sa ia ghiozdane cat mai mari. Curand, ele se vor umple cu cel putin 7-8 manuale, 7-8 caiete, penar si pachetel.  E o povara de minimum 8 kg pe care o cara in spate un copil roman zilnic, desi el insusi cantareste cam 15-20 de kilograme. Dar de la Bucuresti se vede bine situatia. Copiii cui trebuie au bodyguard sau invata de pe tableta electronica. Dar ce spun eu "invata"? Daca tati a reusit sa ajunga ministru fara sa se zbata prea tare prin scoli, face si asta mic macar de un contract cu statu' pentru vreo autostrada pe la majorat. 

Scoala incepe, insa, pentru toti. Si anul acesta incepe in auspicii mai dificile ca niciodata. Concret, cu doar cateva saptamani inainte de inceperea oficiala a anului scolar, invatamantul romanesc se invarte in jurul a trei piloni:

1. Ministrul Educatiei a fost demis din functie de premierul Romaniei, printr-o postare pe Facebook. 

2. Guvernul a decis sa taie 2 miliarde de lei de la Educatie pentru ca are prea multi bani si nu mai stie ce sa faca cu ei.

3. Premierul Romaniei "negociaza" cu patronatele din turism inceperea scolii. "Mai lasa-i, tanti, nitel in vacanta, mai vin si ei pe litoral, mai facem si noi un ban".

Dar, sa le abordam pe rand ...

Ministrul Educatiei a fost demis din functie de premierul Romaniei, printr-o postare pe Facebook

Eternul ministru al Educatiei, care, in urma competentei profesionale demonstrate in N mandate in fruntea Ministerului si-a castigat porecla "Abramburica", a aflat, vineri seara, de la televizor, dupa cum spune domnia sa, ca a fost demisa din fruntea Ministerului Educatiei.

Viorica Dancila a demis-o pe Andronescu si nu oricum, ci printr-o postare pe Facebook. Sunata de jurnalisti, Ecaterina sau "Caty" cum i se spune intre prieteni, a spus ca a aflat de la televizor de decizia premierului.

Cum s-a ajuns aici? Joi seara, Andronescu a declarat, in cadrul unei interventii televizate, ca ea a fost invatata acasa sa nu se urce in masini cu straini. Daca imi permiteti un comentariu. Parintii domniei sale au gresit. Mai bine o invatau sa nu se urce in barca PSD-ului, insa, sa revenim la Andronescu. 

Replica ministrului este, intr-adevar incalificabila si arunca o urma de vina asupra familiilor celor doua fetite disparute din Caracal, despre care se presupune ca ar fi fost ucise de Gheorghe Dinca, un fost mecanic auto in varsta de 65 de ani, care le-ar fi luat la ocazie, le-ar fi sechestrat, batut, violat si in cele din urma le-ar fi suprimat viata.

Andronescu a spus ca nu asta isi dorea sa transmita, ci ca ar fi necesar sa se implementeze in scoli un program educativ care sa ii invete pe copii "cum sa se protejeze si singuri". Probabil ca ora s-ar numi "Cum sa ai grija de tine ca sa nu ajungi sa suni la 112 si sa nu avem noi".

Insa, chiar si daca asta ar fi fost intentia doamnei Andronescu, nu aceasta era prima masura pe care trebuia sa o ia domnia sa, in calitate de cel mai inalt oficial din Educatie. Pentru ca, daca lua aceasta hotarare si copiilor din Caracal, spre exemplu, li se spunea "nu va mai urcati in masini de ocazie", salile de clasa ar fi fost goale a doua zi. De ce? Pentru ca alt mijloc de transport spre si dinspre scoala, NU EXISTA.

Poate ca, prima masura ar fi trebuit sa vizeze introducerea unor curse care sa transporte copiii, sa nu mai fie nevoiti sa faca autostopul la 15 ani.

Pe de alta parte, doamna Dancila a spus ca "astfel de atitudini vor fi aspru taxate de acum incolo". Luata de val de emotia alegerilor prezidentiale care se apropie si la care participa drept candidat al PSD, Dancila taie si spanzura in dreapta si in stanga, in contextul in care intreaga natiune urmareste cu sufletul de la gura ancheta de la Caracal. Nu isi doreste doamna premier sa piarda capital de imagine pe o emotie colectiva atat de mare asa ca nu mai tine cont de oamenii de care se debaraseaza, cat timp "da bine pe sticla".

2. Guvernul a decis sa taie 2 miliarde de lei de la Educatie pentru ca are prea multi bani si nu mai stie ce sa faca cu ei


Ajungem la punctul al doilea pe care sta suspendat noul an scolar romanesc: banii, de fapt, lipsa lor. Luni este o zi mare pentru PSD si ALDE. Guvernul urmeaza sa se contrazica, oficial, si sa ne arate, prin hartii, ca timp de trei ani a mintit spunand ca "sunt bani".

Luni, Guvernul PSD-ALDE va adopta rectificarea bugetara, dar si o serie de masuri de austeritate. In rectificarea bugetara, care e negativa, sunt prevazute taieri de fonduri de la Educatie, Transport si Sanatate. Practic, din zonele strategice si care sunt, de altfel, de siguranta nationala. 

Pentru ca fata transporturi, industria si mediul de afaceri pica in cap, fara educatie nu avem viitor decat emigrand sa culegem capsuni in Occident si fara sanante ... Doamne fereste!

Dar de aici, Guvernul taie miliarde de lei, pentru a umble o gaura neagra din buget. Deficitul bugetar al Romaniei are nevoie urgenta de minimum 7 miliarde de lei pentru a se mentine in limita de 3%, insa unii analisti financiari spun ca ar fi nevoie de 17 miliarde.

Insa, pe termen scurt, cat sa treaca alegerile prezidentiale, mai domolesc putin focul ce mocneste sub presul deja putrezit. Ce se va intampla dupa, cui ii mai pasa?! Va fi vina celor ce vor veni si vor guverna o tara adancita in datorii si imprumutata pana peste cap, iar daca aceia se vor plange ca nu au bani inseamna ca sunt incompetenti, va spune PSD-ul in cazul in care va pierde alegerile de anul acesta si de anul viitor. Nimeni nu se gandeste ca, de fapt, masurile luate azi, isi vor face efectul intr-un an, doi trei in piata sau mai bine zis, peste 20 de ani, cand copiii nostri vor plati nota de plata a imprumuturilor luate in ultimii 7 ani la cele mai mari dobanzi din Uniunea Europeana.

Culmea e ca ministrul de Finante, desi a dus datoria Romaniei la peste 100 de miliarde de lei si a acceptat cele mai mari dobanzi din UE, duble si chiar triple fata de Ungaria, spune ca Romania nu s-a imprumutat pentru ca nu mai sunt bani, ci pentru ca e un moment oportun de imprumut. Punct. No comment.

Cert e ca, luni, Educatia va pierde 2 miliarde de lei. De unde se vor lua banii? Poate se anuleaza contractele cu firmele pentru "lapte si corn". Asa scapa si copiii de batjocura de a manca paine goala si lapte fara gust, oferite de statul roman cu un mesaj subliminal ca asa trebuie sa ne obisnuim, pentru ca mai mult nu se poate nici mai tarziu, la maturitate. Ca laptele si cornul ala de bune vom gasi si locuri de munca dupa ce terminam facultatile, ca laptele si cornul ala vom avea si autostrazi ...

3. Premierul Romaniei "negociaza" cu patronatele din turism inceperea scolii. "Mai lasa-i, tanti nitel in vacanta, mai vin si ei pe litoral, mai facem si noi un ban"


Si ultimul ax care invarte educatia anul acesta este dat de incepere a scolii. Pana la ora actuala, nimeni nu stie exact cand va incepe scoala, pentru ca doamna Dancila poarta niste discutii cu patronatele din turism.

Premierul ia in calcul prelungirea vacantei de vara, lucru ce ar putea avea cel putin doua explicatii.

Prima explicatie ar fi dorinta patronatelor din turism de a-si mai rotunji veniturile asa, pe final de sezon estival. Daca parintii au copiii in vacanta, mai pot da o fuga cu ei pe litoral si asa, mai face si patronul de restaurant un ban ca, vorba aia, anul e lung si pana vara viitoare, ne mai asteapta trei-patru valuri de scumpiri, asa ca, trebuie sa aiba bani pusi de-o parte, ca fiecare cetatean.

Explicatia a doua ne ridica o intrebare: "Se incerca oare disteagerea atentiei de la Cazul Caracal prin prelungirea vacantei de vara?"

Orice este posibil. In an electoral, o drama care a provocat proteste de strada, scandaluri intre institutii, dezvaluiri socane despre implicari mafiote in structuri ale statului, o drama care tine jurnalele de stiri continuu actualizate si despre care se vorbeste fara incetare de mai bine de o saptamana poate fi un instrument politic foarte periculos.

In acest context, e posibil ca cei dezavantajati de aparitia cazului de la Caracal, care scoate la iveala incompetenta unor sisteme-cheie, sa isi doreasca sa mute atentia colectiva catre alt subiect de interes si, in prag de nou an scolar, ce putea fi mai la indemana decat prelungirea vacantei.

Pilonul numarul 4 ... Este despre faptul ca scoala incepe, anul acesta, fara doi copii, pe care Romania i-a pierdut

Am spus ca sunt doar trei "elemente" care caracterizeaza noul an scolar, insa acesta nu este un simplu "element", nu e o demitere, nu e o demisie, nu e o joaca politica, nu e o gaura in bugetul national ...

Alexandra Melescanu si Luiza Melencu ar fi fost si ele in curtea scolii. Cu totii speram sa fie, macar la anul, insa, din informatiile date de expertii de la medicina legala, vineri seara, pe Alexandra a pierdut-o Romania. 

Anul acesta, scoala e mai saraca cu doua copile carora sistemele din Romania le-au frant aripile inainte ca ele sa se deschida, inainte sa stie poate sa viseze spre a se deschide.

Anul acesta, scoala incepe in doliu, speranta sta in faptul ca vom tine doliu doar pentru sistem, nu si pentru cele doua copile...

Dar daca pentru cele doua adolescente nu se mai poate face nimic, macar sa nu se mai permita ca astfel de tragedii sa aiba loc. Iar cei care au responsabilitatea de a apara acesti copii suntem noi, oamenii de rand, care nu ocupam fotolii confortabile in Guvern si Parlament, dar care avem puterea de a ne uni intr-o singura voce si de a cere DREPTUL LA VIATA ...


Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Importanta comunicarii cu clientii in medicina veterinara
Companii

Importanta comunicarii cu clientii in medicina veterinara

today19 Apr. 2024
Cum sa alegi motoare de barca cu puterea potrivita pentru barca ta?
Life Style

Cum sa alegi motoare de barca cu puterea potrivita pentru barca ta?

today19 Apr. 2024
Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat permisul de conducere: reguli 2024
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat permisul de conducere: reguli 2024

today18 Apr. 2024
Cum poti sa incepi sa investesti la Bursa de Valori Bucuresti
Financiar-Bancar

Cum poti sa incepi sa investesti la Bursa de Valori Bucuresti

today18 Apr. 2024
Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen
Cultura generala

Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen

today18 Apr. 2024
GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat
Ultimele stiri economice

GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat

today18 Apr. 2024
Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului
Imobiliare

Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului

today18 Apr. 2024
Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii

today18 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat permisul de conducere: reguli 2024
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat permisul de conducere: reguli 2024

today18 Apr. 2024
Cum poti sa incepi sa investesti la Bursa de Valori Bucuresti
Financiar-Bancar

Cum poti sa incepi sa investesti la Bursa de Valori Bucuresti

today18 Apr. 2024
Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen
Cultura generala

Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen

today18 Apr. 2024
GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat
Ultimele stiri economice

GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat

today18 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x