Atemporalul Constantin Brancusi
ziua nationala brancusiconstantin brancusisarbatorire brancusievenimente brancusicoloana infinita
Fara Eminescu, probabil ca Ziua Culturii Nationale ar fi fost sarbatorita astazi, 19 februarie 2021, data la care a vazut lumina zilei Constantin Brancusi. Din fericire pentru el si pentru noi, Brancusi si-a luat lumea-n cap si a ajuns ceea ce este la Paris, dupa care a fost importat in/de tara sa natala, care, acum, il ridica-n slavi.
Desi au esuat lamentabil in cheta publica si-n demersul de a cumpara Cumintenia pamantului de la proprietarii sai de drept, autoritatile noastre se-ntrec, an de an, in organizarea de evenimente lui Brancusi si-n inaltarea unei nesfarsite coloane a vorbelor de lauda la adresa (din pacate, Impasse Ronsin 8 sau 11 sau Place George Pompidou 75004 Paris, nu Hobita sau Targu Jiu) sculptorului.
In anul 2021, cand se-mplinesc 145 de ani de la nasterea creatorului Coloanei infinite - (La colonne sans fin, Endless Column), nu Coloanei infinitului, cum s-a-ncetatenit, din pacate denumirea - vor fi organizate puzderie de evenimente.
Asta ne spune, pe pagina sa de internet (cultura.ro), Ministerul Culturii, care a strans de la diferite institutii ce evenimente vor dedica ele Zilei Nationale Constantin Brancusi.
Primul pe lista comunicatului care poarta data de 17 februarie 2021, este Concertul extraordinar aniversar "145 de ani de la nasterea marelui sculptor
Constantin Brancusi", organizat de Centrul National de Arta "Tinerimea Romana" in parteneriat cu Muzeul National de Arta al Romaniei, sub patronajul Ministerului Culturii.
Concertul va fi difuzat de Radio Romania Muzical de la ora 15.30, de TVR 3, TVR International si TVR Moldova de la ora 21.00, si de TVR 1 pe 20 februarie, de la ora 14.30. Orchestra Romana de Tineret va fi dirijata de Cristian Mandeal, iar soliste vor fi Monica Bejenaru - voce si Simina Croitoru - vioara. Programul va fi ilustrat cu imagini ale operelor lui Brancusi din Muzeul National de Arta al Romaniei.
Pe locul al doilea, sunt Colocviile Brancusi, organizate de Primaria si Consiliul Local al Municipiului Targu Jiu, Consiliul Judetean Gorj, Ministerul Culturii, Centrul de Cercetare, Documentare si Promovare "Constantin Brancusi", Muzeul National "Constantin Brancusi".
Numai ca, in subtitlul care anunta sindrofia, scrie ca este programata a avea loc intre 18 si 20 februarie... 2020, nu 2021.
Fatidicul an al pandemiei este prezent si un pic mai jos, cand aflam ca, "Pe 19 februarie 2020, la ora 10.00, in Parcul Coloanei fara Sfarsit, va avea loc expozitia nationala de desene in creion si carbune: Intalnire cu Brancusi, organizata de Asociatia culturala Tatarescu si Asociatia cultural-istorica Dumitru si Maria Pleniceanu".
Dupa o insiruire de alte manifestari, ajungem in prezent, in anul in care suntem: "La Muzeul National al Taranului Roman, in ziua de 19 februarie 2021, publicul va putea vizita expozitia Mirrors of Brancusi, in Sala Irina Nicolau a Muzeului.
De asemenea, "Centrul National al Dansului Bucuresti (CNDB) va organiza in data de 19 februarie 2021, o proiectie online a filmului documentar "Lizica Codreanu - o reconstituire", realizata de CNDB in 2020.
Insa anul 2021 nu... dureaza prea mult, pentru ca vedem si urmatorul anunt: "Biblioteca Nationala a Romaniei, in parteneriat cu Asociatia Interculturala Romano-Elena Dacia din Atena si in colaborare cu Consiliul Judetean Gorj, Scoala Populara de Arte
Constantin Brancusi, Targu Jiu si Biblioteca Judeteana Christian Tell, organizeaza sambata, 20 februarie 2020, de la ora 12.00, evenimentul Dialoguri la masa tacerii - 145 de ani de la nasterea sculptorului Constantin Brancusi".
In iulie 2014, in
comunicatul de presa de infierare a asocierii numelui poetului national cu o campanie publicitara care promova teste pentru depistarea bolilor venerice, Ministerul Culturii comitea o cacofonie de toata uratenia ("Exista o serie de utilizari ale unei opere aduse anterior la cunostinta publica care pot fi permise, fara consimtamantul autorului si fara plata vreunei remuneratii...").
In anul… 2021, Ministerul Culturii face referire la evenimente care-i vor fi dedicate sculptorului national, in anul… 2020. Ce dovada mai buna ca Brancusi este atemporal?