De unde vine fascinatia oamenilor pentru aur?
Imaginati-va ca tineti in mana un lingou de aur. Poate nu unul standard, de 12,4 kg, ca e cam greu, ci unul de 1 kg. Aur adevarat, pur, de 24 k. Instantaneu ochii incep sa va luceasca, uitati de orice altceva, inima va bate mai repede. De ce?
„Pentru ca este valoros!”, veti raspunde. Simplul gand ca tineti in mana un lingou de AUR (!!!), un obiect atat de valoros, va emotioneaza.
Doar ca aceasta idee de „valoare” nu se bazeaza de fapt pe nimic. Aurul este doar un metal care, ca orice metal, nu are o utilitate imediata, el nu rezolva practic nicio nevoie: nu-l puteti manca, nu va puteti potoli setea cu el, nu-i puteti da foc ca sa va incalziti iarna cu el, nu-l puteti folosi ca sa va construiti un adapost.
„Da, dar il putem vinde pe bani grei, cu care sa rezolvam toate aceste nevoi!”, veti contraargumenta. Corect, insa observati un lucru altminteri evident: il puteti vinde pe bani grei doar pentru ca alti oameni (cumparatorii) considera, ca si dvs., ca el este valoros. Altfel nu. Ceea ce inseamna ca ne-am intors de unde am plecat: aurul e valoros pentru ca... este valoros.
Sigur, discutia ar putea continua: aurul prezinta niste proprietati interesante – are un aspect deosebit, care nu se schimba in timp, este maleabil si ductil (ceea ce il face potrivit pentru realizarea de bijuterii), exista intr-o cantitate foarte limitata si se obtine greu, in urma unui proces (minerit) din ce in ce mai laborios si mai sofisticat.
Cu un minim efort insa, se pot identifica si alte lucruri cu asemenea proprietati, atat lucruri palpabile (alte metale), cat si virtuale (bitcoins). Ca urmare, de ce e aurul atat de special? De ce atata tam-tam in jurul lui?
Pana la urma, s-ar putea ca totul sa nu fie decat o chestiune culturala, o idee gravata de-a lungul a mii de ani in constiinta omenirii – aceea ca aurul e valoros – si care s-a transmis din generatie in generatie. Atat prin traditii (folosim verigheta din aur ca simbol al casatoriei, acordam medalii de aur in competitii), cat mai ales prin tot felul de expresii care exista in orice limba si care asociaza cu acest metal lucrurile valoroase: „Tacerea e de aur”, „Sa-ti fie gura aurita!”, „A valora propria greutate in aur”, „Nunta de aur”, „A fi o mina de aur” etc.
Asteptam sa apara expresii similare si cu bitcoins.
Va fi un semn clar ca „Epoca de aur” (iata, alta expresie!) s-a terminat.
Sursa foto: www.pexels.com