Ce este un plan de afaceri si pentru ce este el bun
Un plan de afaceri este un document care ofera o imagine a afacerii. Un plan de afaceri poate sa aiba mai multe utilizari. Astfel, un plan de afaceri poate sa fie vazut ca:
A. Instrument de monitorizare si evaluare a unei afaceri
Ca si in viata de zi cu zi, pentru a avea succes in afaceri trebuie sa va stabiliti ce vreti sa faceti, ce etape vreti sa parcurgeti si cand. Acelasi lucru trebuie sa se intample si cu o firma. Ea trebuie sa aiba un plan de afaceri pe care trebuie sa il respecte.
O firma de succes este, in general, o firma care are un plan de afaceri clar, cu obiective bine definite si unde toti cei implicati (de la angajati pana la patroni) au capacitatile si ambitia de a atinge aceste obiective.
B. Material de prezentare/promovare
Un plan de afaceri poate fi considerat echivalentul unui Curriculum Vitae. In cazul in care doriti, de exemplu, sa incheiati un parteneriat
strategic cu o alta companie (in special daca e vorba de o companie straina, multinationala sau un fond de investitii) si vreti sa demonstrati seriozitatea afacerii dvs., cel mai elegant este sa o faceti prin realizarea si prezentarea unui plan de afaceri.
Un plan de afaceri trebuie sa arate cum a mers pana atunci afacerea respectiva. Care au fost parametrii pe care si i-a propus sa ii atinga, daca s-a intamplat asa cum si-a propus sau nu, care sunt etapele urmatoare pe care vrea sa le parcurga.
C. Instrument pentru atragerea de fonduri
Daca doriti sa obtineti un credit sau o finantare nerambursabila (de exemplu, de la Uniunea Europeana), mai mult ca sigur o sa vi se ceara sa concepeti si sa depuneti un plan de afaceri si in astfel de cazuri, finantatorul o sa va dea si un sablon pe care trebuie sa il respectati in realizarea planului de afaceri.
Mai multe articole despre acest subiect gasiti in sectiunea: Plan de afaceri
Ultimele NOUTATI
Dreptul la somaj in 2025. Conditii de acordare a indemnizatiei lunare si documentele necesare
Harta celor mai mari salarii, pe judete - Clasamentul incepe cu 5.500 lei net/luna in Bucuresti
Salariul mai mare se obtine la interviu, nu dupa angajare! Sfaturi de la experti HR pentru negocieri in timpul interviului
Pulsul industriei IT din Romania - cand toata Europa concedia masiv, Romania facea angajari. Nici azi nu o ducem mai rau
Japonia se pregateste sa fie lovita de o serie de cutremure puternice Autoritatile avertizeaza populatia sa nu creada zvonurile apocaliptice
Partenerii nostri
Declaratia 216: Cine are obligatia si pana cand se depune in 2025
TOP 3 prioritati pentru contabili in luna iulie 2025 [INFOGRAFIC]
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si