5 motive pentru care investitiile in AUR sunt o idee profitabila, in 2022
investitii aurvaloare aurcumparare aur
La fel precum febra lalelelor de acum cateva secole, la fel ca schemele Ponzi, si frenezia criptomonedelor va disparea, lasand in urma multe regrete si suferinta. Exista, insa, un activ care si-a pastrat atractivitatea peste milenii: aurul. De cand a pus prima data mana pe metalul galben, omul a ramas obsedat de acesta.
S-a dus peste mari si tari pentru el, a pornit
razboaie si a exterminat populatii intregi pentru a pune mana pe cel mai cunoscut metal pretios.
Aurul a ramas, mai ales in perioadele de criza, cea mai importanta unitate de stocare, activul de refugiu predilect si cea mai importanta moneda de schimb.
Spre deosebire de secolele trecute, investitia in aur s-a democratizat.
Chiar si in Romania, exista banci care vand aur pentru investitii, in forma sa fizica sau in certificate.
Potrivit playtech.ro, inainte de a investi in aur, este bine sa stii macar cateva lucruri de baza:
1. Aurul isi pastreaza sau isi mareste valoarea
In comparatie cu monedele fiduciare din intreaga lume, aurul este un activ in sine, care, de cele mai multe ori, isi pastreaza sau isi creste valoarea de achizitie. De regula, aurul nu are scaderi semnificative de pret in ciuda ciclurilor economice, dar este bine sa-l ai pentru ca, de multe ori, urmatoarea criza este la doi pasi.
2. Aurul nu aduce dobanda
Investitia in aur nu aduce dobanda sau dividende, insa metalul este durabil si tangibil si isi pastreaza puterea de cumparare, valoarea sa fiind incontestabila in raport cu banii obisnuiti.
3. Aurul poate fi vandut oriunde
Probabil ca numai triburile incremenite in timp, prin parti izolate ale lumii, nu pun pret pe aur. In intreaga lume, chiar si in tarile care au rezerve mari de aur, metalul galben poate fi vandut cu usurinta. Aurul este relativ stabil in cazul devalorizarii bruste a monedelor nationale.
4. Valoarea aurului creste in perioada de criza
Aurul este rar si valoros, dar devine si mai valoros cand apar crizele economice. In acest caz, multi investitori isi vand actiunile si cumpara aur pentru a beneficia de siguranta si stabilitate pe termen lung.
5. Fara TVA
Conform legislatiei europene, investitorii in aur sunt scutiti de plata TVA. Aurul de investitii cu o puritate de cel putin 995 sau monedele de aur cu o puritate peste 900, batute dupa 1800, sunt exceptate de la achitarea TVA.
Citeste si:
Gramul de pericol din kilogramele de aur