A venit randul BNR-ului sa ridice degetul de avertizare in fata Guvernului. Atentie la politica fiscala si banii publici!
bnrdobanda pe politica monetaradobanzirate la bancapolitica fiscala
In cel mai recent raport al sau, din 7 august, Banca Nationala contureaza o serie de riscuri care pandesc economia romaneasca, pe primul loc fiind plasate pericolele ce deriva "din conduita viitoare a politicii fiscale si de venituri".
"Incertitudinile si riscurile majore decurg insa din conduita viitoare a politicii fiscale si de venituri, date fiind caracteristicile executiei bugetare din primele sase luni ale anului si majorarile salariale recente din sectorul public, dar si pachetul de masuri fiscal-bugetare ce va fi probabil adoptat in scopul continuarii consolidarii bugetare, a carui configuratie finala este deocamdata necunoscuta.
In acelasi timp, incertitudini si riscuri insemnate la adresa perspectivei activitatii economice, implicit a evolutiei pe termen mediu a inflatiei, continua sa genereze razboiul din Ucraina si sanctiunile asociate, iar absorbtia fondurilor europene, in principal a celor aferente programului Next Generation EU, este conditionata de indeplinirea unor tinte si jaloane stricte.
Ea este insa esentiala pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranzitiei energetice, dar si pentru contrabalansarea, cel putin partiala, a impactului contractionist al socurilor pe partea ofertei, amplificat de inasprirea conditiilor economice si financiare pe plan international", a transmis BNR.
De altfel, trebuie precizat ca raportul BNR vine cu ocazia unei noi decizii importante adoptate de institutie pe piata monetara. BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 7,00 la suta pe an; mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la suta pe an si a ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 6,00 la suta pe an si respectiv mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Pentru romanii care au de rambursat
credite in lei cu dobanda variabila, vestea e si rea si buna: ratele la banci nu se ieftinesc, dar macar nu vor mai suferi vreun soc de scumpire.
Foto: manager.ro