Imbatranirea populatiei este unul dintre subiectele ingrijoratoare despre care ar trebui sa se vorbeasca mai mult in Romania, numarul pensionarilor majorandu-se de la un an la altul in ultima perioada in raport cu populatia activa. Un semnal de alarma in acest sens ne-au dat recent si specialistii din cadrul OCDE, care sustin ca imbatranirea populatiei din tara noastra va continua intr-un ritm destul de alert si in urmatorul deceniu. Astfel, mentinerea viabilitatii sistemului de pensii presupune ca romanii sa contribuie mai mult pentru propria pensie.
Raportul emis saptamana trecuta de OCDE subliniaza faptul ca majorarea Pilonului II de pensii a fost subminata de acele politici care au exclus salariatii din anumite sectoare (IT, constructii, agricultura) de la obligatia contributiei. Astfel, OCDE recomanda Guvernului sa elimine aceste exceptii si sa majoreze cota de contributie la fondurile de pensii private, asa cum era de altfel si planificat.
„Cota de contributie la pensiile private va creste cu un procent, pana la 4,75% in 2024. Exceptiile de la sistemul pensiilor private obligatorii ar trebui eliminate. Cresterea Pilonului II de pensii a fost subminata de politici care au exclus salariati din anumite sectoare de la obligatia acestei contributii. Astfel de exceptii sunt contrare scopului de a avea un sistem de pensii private solid si stabil. De asemenea, aceste exceptii reduc pensiile viitoare ale acestor lucratori si le cresc riscul de saracie la varsta pensionarii. O alta consecinta este incetinirea cresterii sistemului de pensii private, care completeaza pensia de stat si diversifica sursele de venit la varsta retragerii din activitate”, transmit reprezentantii OCDE.
Un punct de vedere asupra recomandarilor OCDE a avut si Mihai Bobocea, purtatorul de cuvant al Asociatiei care reprezinta administratorii fondurilor de pensii private din Romania. „In prezent aproape un milion de salariati sunt exceptati de la obligatia de a contribui la Pilonul II pana in 2028: cei din constructii (incepand din 2019), cei din agricultura si industria alimentara (incepand din 2022) si cei din IT (incepand din 2023-2024)”, spune el.
"Dupa reforma aplicata in 2023 sistemului de pensii de stat, care va stabiliza, pe termen mediu, situatia financiara a Pilonului I public, autoritatile ar trebui sa se concentreze pe cresterea cotei de contributie virate catre Pilonul II asa cum era planificat, adica la 6% din veniturile brute ale participantilor, conform prevederilor initiale din Legea 411/2004 care guverneaza Pilonul II”, mai spune purtatorul de cuvant al APAPR.
Citeste si: Joburi in Romania platite cu 30.000 de lei net pe luna: unde te poti angaja pe salarii extrem de mari
Sursa foto: manager.ro
Partenerii nostri
Numirea unui salariat ca vicepresedinte. Contractul individual de munca se suspenda?
CNPP - cati pensionari beneficiaza de pensie de serviciu? Conditii necesare
Rezervele: ce reprezinta, functiunea contului 106 si exemplu practic
[Ghid ANAF] Amnistie fiscala 2024: Cine beneficiaza, ce facilitati se acorda si pasi de urmat
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Te-ar putea interesa si