In continuare, agentia Fitch noteaza ca destramarea coalitiei de guvernamant are un impact negativ asupra incercarilor Guvernului de a tine deficitul bugetar sub control. Totodata, specialistii din cadrul agentiei de rating Fitch sustin ca toata aceasta incertitudine politica ar putea avea in cele din urma si un efect pozitiv, si anume ca nu mai este sigur la acest moment daca Guvernul mai poate continua cu planurile de a majora pensiile cu 40% in toamna anului viitor. Dupa cresterea cu 15% operata la inceputul lunii septembrie, o noua crestere atat de considerabila peste doar un an ar pune o presiune uriasa asupra bugetului de stat.
De la 1 septembrie, valoarea punctului de pensie a crescut cu 15 procente, de la 1.100 de lei pana la 1.265 de lei. Totodata, Legea Pensiilor prevede ca valoarea punctului de pensie sa ajunga pana la 1.875 de lei in anul 2021. De asemenea, aceeasi Lege a Pensiilor mai prevede ca pensia minima garantata sau indemnizatia sociala pentru pensionari sa se majoreze cu 64 de lei, de la 640 de lei pana la 704 lei. Partidele din opozitie s-au opus noii Legi a Pensiilor atunci cand aceasta a ajuns in Parlament, reprezentantii acestora sustinand la acea vreme ca legea nu este sustenabila si ca majorarile nu vor putea fi acoperite in anii urmatori!
Agentia de rating Fitch nu acorda o incredere prea mare Guvernului atunci cand vine vorba despre tinerea deficitului la 2.76% in acest an, estimand ca indicatorul va ajunge pana la un nivel de 3.4%, cu mult peste pragul de 3% admis in Uniunea Europeana. Astfel, specialistii din cadrul agentiei Fitch noteaza ca “abordarea Guvernului roman de a o scoate la capat pe ultima suta de metri, care a permis tarii sa se incadreze in ultimii ani in tinta de 3% a Uniunii Europene, ar putea deveni mai dificila odata cu incetinirea cresterii economice si a epuizarii posibilitatilor de a reduce cheltuielile statului intr-un interval scurt”.
Totodata, agentia de rating Fitch considera ca Guvernul Romaniei este mult prea optimist atunci cand vine vorba despre veniturile care ar trebui sa acopere cheltuielile inregistrate. Astfel, specialistii din cadrul Fitch noteaza ca masurile de corectie adoptate de Guvern la rectificarea bugetara aprobata la inceputul lunii august sunt insuficiente pentru a limita deficitul la tinta de 2.76% din Produsul Intern Brut.
Fitch evalueaza Romania la acest moment cu rating “BBB-“, adica cu cea mai de jos treapta din categoria recomandata investitorilor, perspectiva fiind stabila. Alaturi de agentiile Standard&Poor’s si Moody’s, cei de la Fitch evalueaza datoria statului roman, rating-urile date de ei cantarind decisiv in strategiile marilor investitori straini de a imprumuta sau nu Guvernul. In acest context, cei de la Fitch transmit cu aceasta ocazie ca “o administratie guvernamentala slaba sau un blocaj politic prelungit ar putea amplifica dificultatile in legatura cu imbunatatirea pe termen mediu a sustenabilitatii fiscale si de cont curent”.
Ultimele NOUTATI
Secretul din spatele podelelor care rezista 25 de ani fara sa se deterioreze
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Partenerii nostri
Elemente noi care se introduc OBLIGATORIU in REGES ONLINE. Atentie la prevederile legale!
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Amortizare apartament fara justificare economica: Ce a decis ANAF intr-un caz concret
Masuri fiscale aplicabile din 1 august 2025 si 1 ianuarie 2026: Ce pregateste Guvernul Bolojan
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii