Al doilea mare producator de energie electrica din Romania s-a reconectat 100% la Sistemul Energetic National
reconectare nuclearelectricaproductie nuclearelectricaenergie nucleara romania
In contextul in care tara noastra este nevoita sa importe tot mai multa energie electrica si al scumpirii acesteia, este extrem de important ca producatorii nationali sa functioneze la capacitate maxima. Tocmai de aceea, cand o capacitate de productie se deconecteaza de la Sistemul Energetic National acesta gafaie.
A fost cazul Unitatii 2 a centralei atomoelectrice de la
Cernavoda, care s-a deconectat automat, in dimineata zilei de 14 octombrie 2021 ca urmare a declansarii intrerupatoarelor de livrare a energiei in SEN.
Iesirea din sistem a fost compensata, intrucatva, de productia mai mare de energie din surse hidro, datorita ploilor din aceasta perioada.
Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavoda, a anuntat, astazi, ca Unitatea 2 a CNE Cernavoda a fost reconectata la Sistemul Energetic National in dupa-amiaza zilei de 16 octombrie 2021.
Compania a precizat ca deconectarea automata a Unitatii 2 precum si lucrarile de remediere nu au avut impact asupra securitatii nucleare a reactorului, personalului unitatii, populatiei si mediului inconjurator, acestea desfasurandu-se in conformitate cu procedurile aplicabile in astfel de situatii.
Peste 200 de milioane MWh in 25 de ani
Nuclearelectrica, a livrat in sistemul energetic national peste 200 de milioane de MWh, in ultimii 25 de ani, la un factor de capacitate de peste 90%, evitand eliberarea in atmosfera a peste 170 milioane de tone de CO2.
La 25 de ani de la punerea in functiune a primului reactor nuclear, compania asigura aproximativ 20% din necesarul de consum si 33% din energia curata la nivel national.
Unitatea 1 CNE Cernavoda a livrat, de la punerea in functiune pana in prezent, 127 milioane MWh, ceea ce reprezinta 9% din consumul la nivel national in 25 ani. Totodata, de la punerea in functiune pana in prezent, Unitatea 1 a evitat eliberarea in atmosfera a 125 milioane tone CO2, ceea ce reprezinta echivalentul emisiilor produse de toate autoturismele din Romania timp de peste 6 ani.
In aceasta dimineata, Nuclearelectrica asigura aproape 23% din productia de energie electrica a Romaniei, in timp ce unitatile Hidroelectrica asigura aproape 30%.
In acelasi timp, peste 22% din productie era obtinuta din arderea hidrocarburilor si un procent similar din arderea carbunilor.
Numai 2,44% din total provenea din instalatiile fotovoltaice si 1,04% din biomasa, in timp ce din cauza lipsei vantului, turbinele centralelor eoliene nu aveau contributie in sistem, potrivit websiteului Transelectrica.