Alerta maxima: nu preturile mari vor fi problema, ci lipsa efectiva a gazelor naturale. Circa 40% dintre romani pot ramane fara caldura
intrerupere gazescumpire gazepreturi gaze
Desi, deja, romanii sunt panicati de anuntata scumpire a facturilor la gaze naturale, dar vestile rele nu se opresc aici. Se pare ca asigurarea efectiva a acestei resurse esentiale in sezonul rece va fi o problema si mai mare. Asociatia Energia Inteligenta (AEI) trage un semnal de alarma: nu preturile mari la gaze vor fi cele mai mari probleme ale Romaniei, ci lipsa efectiva a gazelor.
AEI aminteste ca iarna 2011-2012 a fost extrem de friguroasa si a adus cele mai mari preturi la
gaze in Europa.
Insa iarna 2021-2022 poate aduce, in conditiile unor temperaturi scazute pentru o perioada mai mare de 14 zile, la nivelul capacitatii rezervate in prezent, necesitatea rationalizarii gazelor naturale pentru toti consumatorii neprotejati.
In scenariul pesimist, adica la varf de consum, circa 40% (procent volumic) din consumatorii romani de gaze, inclusiv scoli si gradinite, vor ramane in plina iarna fara gaze.
Conform Asociatiei, deficitul intre cerere si oferta a determinat ca necesarul de importuri ale gazelor sa ajunga la un nivel de 25%.
Cu 30 de zile inainte de inchiderea ciclului de injectie (31 august 2021), depozitele gaze naturale sunt la 58% (respectiv 1,8 miliarde de mc, ritmul zilnic de injectie este de 10-12 milioane de metri cubi pe zi, asta inseamna ca se va ajunge la circa 2,1 miliarde mc respectiv 65%, in timp ce, anul trecut, in aceasta perioada, depozitele de gaze erau pline in proportie de 90%.
Astfel, situatia prezenta a pietei de gaze din Romania probabil va pune o presiune puternica pe gazele din depozitele de inmagazinare, tendintele vor fi ca la inceputul perioadei reci sa se extraga cantitati importante de gaze din aceastea, ceea ce va duce la scaderea rapida a capacitatii de extractie zilnica din depozite pe fondul reducerii volumului de gaze din depozite, fapt care va crea deficiente mari pe piata in special in cele mai reci luni ale anului (ianuarie/februarie).
Conform datelor Transgaz, la varf de consum, in Romania, se consuma, in iernile blande, peste 710 GWh/zi (67 milioane de mc/zi), pana la 797 GWH/zi (76 milioane mc/zi) in ierni cu temperaturi foarte scazute pe perioade lungi de timp.
Necesarul de import ar putea fi de 39 milioane de mc pe zi
In urma unui studiu realizat de Asociatia Energia Inteligenta, aceasta estimeaza ca, in februarie 2022, nevoia de import poate atinge circa 39 milioane de mc/zi.
Un nivel al importului de gaze de 38 milioane mc/zi, este unul care nu poate fi asigurat prin cele 3 puncte prin care gazele din import intra in prezent in Romania, care au o capacitate tehnica totala de 40,89 milioane mc/zi, iar capacitatea rezervata este de doar 6,09 milioane mc/zi, aproape integrala pe directia Csanadpalota, Ungaria.
Daca temperaturile scazute vor dura mai mult de 14 zile, asigurarea cu gaze a tuturor consumatorilor ar fi la limita, probabil cu importante dezechilibre orare sau chiar cu probleme in alimentarea cu gaze a anumitor zone din tara.
Asociatia aminteste ca, din aceasta luna, odata cu finalizarea conductei de transport gaze BalkanStream care leaga Bulgaria de Ungaria, prin Serbia, gazele naturale din Rusia vor ajunge in Ungaria prin Bulgaria si Serbia, in Romania nemaiajungand gaze rusesti pe la Negru Voda.
O ipoteza care se poate lua in considerare este ca, odata cu finalizarea BalkanStream, Romania sa aiba access la gazele rusesti doar prin Ungaria, ipoteza care, pe langa faptul ca prezinta o capacitate redusa, mult sub necesarul de import al Romanie, va scumpi gazele.