Aproape 90% dintre romani nu s-ar putea sustine daca si-ar pierde job-ul
somaj tehnic romaniasomaj romaniajoburi romaniasondaje joburi
In aceasta perioada incerta, romanii se tem pentru joburile lor si au un motiv bine intemeiat, intrucat 86% nu s-ar putea sustine fara jobul actual, arata un sondaj realizat de platforma Undelucram.ro.
Sondajul a fost derulat in randul a 2.833 de angajati din diverse industrii. Respondentii si-au exprimat opiniile si ingrijorarile cu privire la trimiterea in somaj tehnic si asteptarile pe care le au dupa incheierea starii de urgenta in Romania. Peste 23% dintre respondenti sunt in somaj tehnic.
Citeste si:
La ce probleme sa se astepte angajatorii odata cu incetarea starii de urgenta
Tot mai multi angajati se afla in somaj tehnic si isi fac griji pentru stabilitatea locului de munca. Somajul tehnic ii forteaza pe angajati sa se descurce cu venituri limitate, dar, daca si-ar pierde locul de munca, acestia s-ar afla in imposibilitatea de a se sustine intrucat o majoritate covarsitoare nu are economii sau venituri suplimentare.
Situatia cu care se confrunta piata muncii din Romania arata inca o data lipsa de masuri de preventie si premeditarea unor situatii de criza, atat din partea angajatilor, cat si din partea angajatorilor.
19% dintre respondenti au mentionat ca, in companiile la care lucreaza, s-au facut deja disponibilizari.
Din pacate, dupa 15 mai, somajul tehnic va putea fi prelungit doar pentru anumite categorii de angajati. Inca nu s-a luat o hotarare cu privire la prelungirea somajului tehnic la nivel national.
Companiile din Romania s-au adaptat rapid la situatia de criza creata de pandemia de coronavirus, insa multe au fost luate pe nepregatite, neavand resurse sau un plan de urgenta care sa poata fi aplicat in acest context.
Astfel, 22% dintre angajati s-au aratat nemultumiti de modul in care companiile pentru care lucreaza au gestionat trimiterea in somaj tehnic.
Prin somaj tehnic, se intelege suspendarea contractelor de munca a angajatilor in situatia in care compania trebuie sa reduca sau sa intrerupa temporar activitatea. Din pacate, aceasta este doar o solutie de scurta durata, iar angajatorii trebuie sa se gandeasca la un plan pentru viitor.
“Criza de pe piata muncii cauzata de pandemia de coronavirus cred ca este un prilej bun din care sa invatam cu totii. Atat angajatorii, cat si angajatii.
Pe de o parte, companiile sa aloce bugete si sa aiba planuri de rezerva pentru a asigura stabilitatea financiara a companiei in situatii total neprevazute.
Pe de alta parte, ar fi indicat ca angajatii sa ia in calcul metode de economisire si formare profesionala, astfel incat reconversia profesionala sa poata fi o solutie in astfel de situatii.
In orice caz, raportat cel putin la raspunsurile primite la sondajul pe care l-am derulat, cele mai multe companii au reactionat prompt si s-au adaptat cat de bine au putut la situatia de fata”, a declarat Costin Tudor, CEO si fondator Undelucram.ro
60% dintre respondenti cred ca industria in care lucreaza va fi afectata de o criza economica
Desi exista domenii afectate mai putin de pandemie, potrivit sondajului, cei mai multi angajati se asteapta ca industria in care activeaza sa intre in criza economica, in urmatoarele luni.
Printre efectele asupra bunastarii si stabilitatii financiare la care se asteapta angajatii in perioada urmatoare se numara: 37% se asteapta ca job-ul sa fie afectat per total; 44% se asteapta sa li se micsoreze salariul; 60% se asteapta la reducerea beneficiilor.
Acelasi trend se poate observa si la nivel global. Conform sondajelor recente, cele mai afectate industrii sunt turismul si constructiile. In multe tari, inclusiv in Statele Unite ale Americii, s-au inregistrat cifre record de angajati aflati in somaj.
Sondajul cu privire la somajul tehnic si asteptarile angajatilor a fost realizat pe platforma Undelucram.ro, in aprilie 2020.
Au fost colectate 2.833 de raspunsuri. Respondentii au avut de raspuns la 9 intrebari cu variante multiple de raspuns. Au fost luate in considerare doar raspunsurile celor care au completat in totalitate sondajul.
Citeste si:
Inflatia a scazut la 2,7% in aprilie, de la 3%, in martie 2020
Cei 2.833 de participanti la sondaj sunt angajati in IT&C, comert/retail, productie industriala, banci, asigurari, pensii, alte servicii financiare, BPO&servicii si servicii transport-logistica.