Asteptati pana anul viitor pentru a va cumpara o casa, recomanda economistii
imobiliarecaseapartamente
Anul 2021 nu reprezinta tocmai momentul ideal pentru o achizitie in domeniul imobiliarelor, sunt de parere economistii. Acestia recomanda potentialilor cumparatori sa mai amane achizitia cu minimum un an, perioada in care preturile vor scadea, sunt de parere expertii.
Economistii Bloomberg estimeaza ca preturile la case si apartamente vor continua sa fie piperate, cel putin un an de acum incolo.
Prin urmare, acestia recomanda potentialilor cumparatori sa amane momentul achizitiei cel putin pana in 2022, cand, cred expertii, preturile se vor tempera.
In acest moment, piata imobiliara din Romania inregistreaza scumpiri semnificative. In medie, pretul pe metrul patrat, in luna mai, a fost de 1.450 de euro, atat la apartamentele recent construite, cat si la cele mai vechi.
Fata de nivelul din luna aprilie, s-a inregistrat o scumpire de aproape un procent.
Cele mai mari avansuri la scumpiri au fost resimtite de brasoveni. Aici, in ultima luna, apartamentele au inregistrat un avans al preturilor de 4,5%, cel mai mare din tara noastra.
Metrul patrat in luna mai a ajuns aici la 1.360 euro.
Nici bucurestenii nu au fost ocoliti de valul inflationist care s-a abatut asupra pietei imobiliare. Clasamentul oraselor in care se resimt cele mai mari scumpiri e completat de Timisoara si Constanta.
In Cluj-Napoca, cei care isi doresc sa isi achizitioneze un apartament, vor plati cel mai piperat cost din tara pe metrul patrat - 1.900 de euro.
De asemenea, 7 din 10 potentiali cumparatori sunt de parere ca
pretul caselor este supraevaluat pe piata din Romania, la fel ca inainte de criza economica din 2008.
Din acest motiv, tot mai multi romani amana momentul unei achizitii, asteptand ca pretul sa coboare. Cererea de locuinte a stagnat, spun dezvoltatorii, tocmai din cauza scumpirilor.
Preturile de pe piata imobiliara ar putea creste chiar si pana la 25%
Potrivit estimarilor facute de Claudiu Cazacu, analist in domeniu, scumpirea materialelor de constructii va provoca cel mai probabil o crestere a preturilor pe segmentul rezidential de 12 - 13 procente in raport cu media anului precedent. Pretul final va varia insa si in functie de alti factori foarte importanti, precum dinamica ratelor de dobanda, increderea in randul consumatorilor, costurile cu forta de munca, etc.
Conform spuselor altor analisti economici, majorarea preturilor materialelor de constructii a generat deja scumpiri ale locuintelor. Aceste majorari au aparut in special in acele zone in care cererea de locuinte noi depaseste oferta, Capitala sau zona de litoral putand fi date ca exemple in acest sens. In aceste conditii, unii specialisti in domeniu se dovedesc a fi ceva mai pesimisti, avertizand ca preturile de pe piata imobiliara ar putea creste chiar si pana la 25% in anumite zone cu crestere economica importanta.
Citeste si: Romanii ii dau dreptate lui Nouriel Roubini. Cel mai mult ne sperie o noua criza economica