Prin intermediul unui Raport asupra Inflatiei, Banca Nationala a Romaniei trage un semnal de alarma cu privire la evolutia economica a tarii noastre in contextul crizei provocate de pandemia de coronavirus, sustinand ca se asteapta la o revenire lenta in a doua parte a acestui an. Mai mult decat atat, specialistii BNR atrag atentia ca o agravare a crizei sanitare, scenariu a carui probabilitate de materializare a crescut in ultimul timp, nu va face decat sa mareasca provocarile la adresa setului de masuri adoptate de autoritati. Totodata, BNR sustine ca in acest an am putea inregistra o contractie economica care s-ar putea apropia de cea din timpul crizei economice din 2008 - 2009.
Rata anuala a inflatiei este estimata la 2.7% la sfarsitul anului curent, respectiv la 2.5% in 2021. Luna iunie a adus cu sine o rata a inflatiei de 2.58%, apropiata de tinta Bancii Nationale pentru anul in curs, de 2.5% +/- 1pp. Evolutia ratei inflatiei este pozitiva, in special daca ne aducem aminte ca in luna martie a fost raportata o rata a inflatiei de 3.05%. Conform raportului BNR, aceasta evolutie a ratei inflatiei este atribuita “unor schimbari in structura consumului survenite in contextul masurilor de distantare sociala, asociate si cu probabile sincope si cresteri de costuri aparute in lanturile de productie si aprovizionare”.
In raportul trimestrial publicat la mijlocul acestei saptamani de Banca Nationala a Romaniei se mai arata ca gospodariile populatiei au un comportament financiar extrem de prudent, rata de economisire majorandu-se vizibil in contextul actual. In aceste conditii, BNR atrage atentia ca acest comportament, precum si disponibilitatea redusa a unor categorii de bunuri si servicii, vor avea ca efect probabil “o intrerupere relativ abrupta a tendintei favorabile de evolutie a consumului din ultimii ani”. Mai mult decat atat, in functie de evolutia crizei sanitare, BNR nu exclude posibilitatea ca acest comportament de consum sa se permanentizeze.
Mergand mai departe, specialistii din cadrul Bancii Nationale mai atrag atentia ca deficitul de cont curent ar putea suferi o usoara deteriorare pe ansamblul anului curent, urmand sa inregistreze pentru al treilea an consecutiv o valoare superioara celei de 4% din Produsul Intern Brut, ca urmare a scaderii exporturilor si a unei contractii mai ample a activitatii economice a partenerilor externi.
In raportul BNR se mai arata ca schimbarea rapida a peisajului economic a adus cu sine o deteriorare semnificativa a increderii populatiei, ceea ce va duce automat la o contractie puternica a cererii de consum in trimestrul al II-lea al acestui an. La acest lucru contribuie, desigur, si masurile de restrictie impuse odata cu instaurarea starii de urgenta pana la mijlocul lunii mai. Prognozele BNR sunt confirmate si de evolutia cifrei de afaceri din comert si servicii de piata pentru populatie - contractie anuala de aproximativ 29% dupa lunile aprilie si mai.
Potrivit asteptarilor specialistilor din cadrul Bancii Nationale, perioada urmatoare va aduce cu sine o restrangere a acumularilor de capital, o scadere a resurselor financiare ale agentilor din economie (atat companii, cat si populatie) si o mentinere a starii de incertitudine. In aceste conditii, aversiunea la risc va creste si va conduce in cele din urma la anumite amanari sau sistari ale planurilor de investitii atat de natura tehnologiilor, cat si in domeniul imobiliar.
Ultimele NOUTATI
Inflatia si instabilitatea politica, principalele temeri ale producatorilor romani
Bitcoin stabileste un nou prag istoric: de ce moneda digitala domina din nou piata cripto
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea
Te-ar putea interesa si
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa