BNR si-a refacut calculele: de-abia prin 2023 se mai tempereaza putin INFLATIA
bnrinflatiepreviziuni economice
Cele mai recente previziuni ale Bancii Nationale a Romaniei indica faptul ca inflatia din prezent nu este nici pe departe atat de efemera pe cat ne-am dori. De-abia in 2023 vom vedea o rata anuala a inflatiei coborata sub doua puncte procentuale, anticipeaza economistii BNR. Pana atunci, ne asteapta evolutii fulgeratoare, peste nivelurile anticipante anterior.
In trimestrul al doilea al anului vom avea o rata anuala a inflatiei care va apasa pedala de acceleratie, cred analistii din cadrul Bancii Nationale.
"Prognoza actualizata evidentiaza o noua deteriorare considerabila a perspectivei inflatiei, in conditiile in care traiectoria prognozata a dinamicii ei anuale cunoaste o ampla revizuire suplimentara in sens ascendent, sub impactul puternic al socurilor globale pe partea ofertei, amplificate si prelungite de razboiul din Ucraina si de sanctiunile impuse Rusiei.
Astfel, rata anuala a inflatiei este asteptata sa-si accentueze ascensiunea in trimestrul II 2022 si sa descreasca doar gradual in urmatoarele patru trimestre, dar mai alert ulterior, pe fondul unor ample efecte de baza si in conditiile restrangerii excedentului de cerere agregata spre valori cvasi-nule. Prin urmare, dinamica inflatiei va urca probabil considerabil peste nivelurile previzionate anterior si va cobori la niveluri de o cifra doar in semestrul II 2023, ramanand deasupra intervalului tintei la finele orizontului prognozei", a transmis BNR.
Riscurile economice, amplificate de razboiul de la granita
Conform BNR, razboiul din Ucraina si sanctiunile impuse Rusiei amplifica insa considerabil si incertitudinile si riscurile la adresa perspectivei activitatii economice, implicit a evolutiei pe termen mediu a inflatiei, prin efectele potential exercitate, pe multiple cai, asupra puterii de cumparare si increderii consumatorilor, precum si asupra activitatii, profiturilor si planurilor de investitii ale firmelor, dar si prin afectarea economiei europene/globale si a perceptiei de risc asupra economiilor din regiune, cu impact nefavorabil asupra costurilor de finantare.
"O sursa importanta de incertitudini si riscuri ramane, de asemenea, absorbtia fondurilor europene, in special a celor aferente programului Next Generation EU, care este conditionata de indeplinirea unor tinte si jaloane stricte in implementarea proiectelor aprobate. Incertitudini si riscuri sunt insa asociate si conduitei politicii fiscale, avand in vedere cerinta continuarii consolidarii bugetare in contextul procedurii de deficit excesiv si al tendintei generale de inasprire a conditiilor de finantare, dar intr-o conjunctura economica si sociala dificila pe plan intern si global, marcata puternic de razboiul din Ucraina si de sanctiunile instituite", mai noteaza BNR.
BNR a majorat dobanda de referinta