Bugetul si fiscalitatea pe 2023 - la ce trebuie sa ne asteptam, in contextul crizelor in spirala

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Bugetul si fiscalitatea pe 2023 - la ce trebuie sa ne asteptam, in contextul crizelor in spirala
Bugetul si fiscalitatea pe 2023 - la ce trebuie sa ne asteptam, in contextul crizelor in spirala
de Magda Florea la 22 Oct. 2022
Urmareste-ne pe Google News
buget 2023crizefiscalitate 2023anaf 2023

Contextul economic, energetic si geopolitic in care ne aflam, si care va persista sau chiar ar putea escalada anul viitor, aduce provocari fara precedent pentru factorii de decizie care trebuie sa ia hotarari cruciale privind finantele si fiscalitatea tarii, pentru 2023. Avem in fata un an dificil, mergem "pe sarma", iar de ambele parti, daca ne dezechilibram, vedem crize care concureaza in gravitate, in care putem aluneca foarte usor.
 


In cadrul conferintei anuale pe tema bugetului si fiscalitatii anului urmator, organizate de CursDeGuvernare, 10 superspeakeri au exprimat opinii diverse cu privire la cat de dificil este sa construim astazi bugetul pentru 2023, dar si sa alcatuim o strategie fiscala, in conditiile in care multiple crize concureaza in economia interna si internationala, tensiunile geopolitice planeaza si ele, iar incertitudinea si lipsa de predictibilitate sunt la cote maxime.
 

Ce ne pregateste Fiscul in 2023

 
Una dintre cele mai avizate voci sa exprime opinii pe aceste teme este cea a lui Lucian Heius, presedintele ANAF, prezent si el in cadrul evenimentului, cu propriile opinii si argumemente:
 
Seful Fiscului ne traseaza in cateva linii strategia ANAF-ului pentru 2023. Iata la ce ar trebui sa ne asteptam din aceasta perspectiva:
 
  • Conform strategiei ANAF, principalul obiectiv al agentiei este reprezentat de transformarea institutiei intr-o organizatie inovativa care sa raspunda provocarilor mediului externe. Eficienta colectarii se va realiza prin sprijinirea informarii, in principal, precum si prin combaterea evaziunii fiscale la declararea si plata impozitelor si taxelor. ANAF continua procesul de reforma si modernizare, implementarea planului de eficientizare a activitatii si colaborarea eficienta pe plan international si deschiderea catre bunele practici adoptate de alte state.
 
  • Procesul de informatizare a fost accelerat concomitent cu reorganizarea institutiei. Noul designer al Agentiei a fost dezvoltat in jurul conceptului de management integrat al riscului si al monitorizarii active a proceselor de activitate. Strategia noastra de digitalizare este dezvoltata proiect cu proiect pe baza consultarilor publice cu mediul de afaceri. ANAF actioneaza pe trei directii majore: continuarea parteneriatului cu contribuabilii, adoptarea de solutii digitale integrate si prevenirea si combaterea evaziunii fiscale. Principalele platforme si programe informatice pe care le dorim implementate in anii urmatori sunt SFERA – servicii fiscale eficiente pentru administratie si cetateni, SAF-T – transferul electronic de date contabile si financiare de la companii catre administratia fiscala, Trafic Control, factura electronica.
 
  • In urmatorii doi ani, exista posibilitatea ca anumite platforme, anumite declaratii pe care noi le introducem, inclusiv D-406, cea legata de SAF-T, sa se suprapuna ca informatii cu alte informatii pe care le obtinem din alte declaratii, dar in momentul in care se va finaliza acest proces complex de digitalizare a ANAF-ului, bineinteles ca vom renunta la multe dintre formularele pe care astazi trebuie sa le completeze un contribuabil, dar o perioada de doi ani de zile se vor suprapune cateva declaratii pe care, din pacate, la unele nu putem renunta pentru ca celelalte n-o sa ne asigure intreg procesul.
 
  • Legat de RO eTransport, a fost si este o munca foarte intensa pe care o avem. Chiar miercuri o sa avem o intalnire cu reprezentantii mediului de afaceri pentru ca lucram deja la ordinul de presedinte care sa clarifice toate aspectele de natura tehnica. OUG de baza a fost modificata deja si este publicata in MO si sper ca ordinul de presedinte sa fie adoptat undeva pana la sfarsitul lunii octombrie, cel tarziu in prima parte a lunii noiembrie. Pana la 1 ianuarie sanctiunile pentru RO eTransport, stiti ca sunt prorogate, tocmai pentru a veni in intampinarea mediului de afaceri ca platforma din care va lua acest cod unic de transport sa fie functionala, sa fie adaptata la toate businessurile care sunt. Aici ne-am lovit de o problema. S-a facut cadrul general, dar am constatat ca exista foarte multe activitati specifice de business care nu au putut sa fie identificate si gandite in momentul initial. De aceea au fost facute modificari. Mi se pare normal ca orice noua platforma, orice nou program, orice mecanism nou de digitalizare sau de modificare a declaratiilor fiscale sa aiba o perioada de proba, de erodaj, in care noi sa modificam si sa adaptam la cerintele, la lucrurile care apar pe piata si care n-au fost prevazute in forma initiala.
 
  • Legat de acea perioada de gratie, la SAF-T, era vorba daca noi dam sau nu amenzi pentru cei care nu depun programul SAF-T si v-am explicat ca mergem prima data cu o notificare, sa le aducem aminte ca erau obligati sa depuna aceasta declaratie. Exista posibilitatea, conform OUG 2 de avertisment. Doar in ultima instanta se va ajunge la amenda, dar din 1.500 erau in jur de de o mie doua sute si ceva de companii care deja se conformasera si depun deja aceasta declaratie. Cred ca majoritatea contribuabililor, mai ales ca vorbim de contribuabili mari, isi vor indeplini aceasta sarcina.
 
  • Anul viitor vom avea si acel program informatic care sa ne permita sa navigam prin toate datele pe care ni le pun la dispozitie agentii economici prin aceasta declarati D-406, prin acest SAF-T. Asta ne dorim cu totii, cu cat suntem mai informatizati, cu atat ne este mai usor sa apara atentionari acolo unde apar neconcordante sau lucruri care prezinta un risc pentru noi.
 
Totodata, oficialul a vorbit si despre industriile pe care se vor axa analizele de risc, in viitor: "Industrii care au o crestere, au crescut foarte mult, dar declaratul nu a tinut pasul cu aceasta crestere. Ne uitam cu atentie ce se intampla cu acele sectoare. Nu va pot spune neaparat industriile care sunt, dar ca principiu acesta este unul din elementele pe care le vom lua cand facem analizele de risc pe anul viitor, cum vom lua si vom analiza si societati comerciale care au beneficiat de ajutoare de stat sau de alt sprijin din partea statului in anii care au trecut si sa vedem daca intr-adevar se si reflecta in activitatea lor sumele de bani cu care au fost ajutate. Este normal sa existe o asemenea verificare ulterioara".
 
"Pentru 2022 vreau sa depasim 27% din PIB, iar aceasta crestere cu 2,5 puncte este si jalon in PNRR care trebuie sa fie atins pentru a putea beneficia de banii care sunt stabiliti prin PNRR. Pentru anul viitor vom merge undeva la peste 27,5% si urmand ca din cele 2,5 puncte, 0,5 puncte sa fie modificare legislativa si doua puncte procentuale trebuie sa fie prin eficientizarea colectarii si reducerea evaziunii", a mai spus presedintele ANAF.

Presedintele Consiliul Fiscal: "Economiile sunt zguduite practic si marea provocare pentru politica economica, pentru cei care guverneaza o tara este de a limita stricaciunile"

 
O alta voce avizata este cea a lui  Daniel Daianu, Presedintele Consiliul Fiscal. La randul sau, oficialul a vorbit despre proiectul de buget pentru anul 2023 si a proiectat chiar si cateva asteptari pe care le are de la economia noastra nationala, in anul viitor.
 
Conform lui, raftul proiectului de buget ar urma sa fie gata in prima jumatate a lunii noiembrie. 
 
"Ce conteaza este, si pentru credibilitatea guvernului si pentru credibilitatea Romaniei, sa linisteasca pietele. Acest buget sa arate ca Romania are resursele de baza, ca poate utiliza si atrage banii europeni", a declarat oficialul.
 
Referitor la cum vede evolutia economica in 2023, Daianu a precizat ca anticipeaza o crestere a PIB "mult mai mica". Conform previziunilor sale, "vvom avea o incetinire puternica. Eu vad o crestere intre 2 si 3%, daca nu vom avea nici socuri externe si mai severe. Inflatia se va duce in jos in anul care vine. Vom avea un proces de dezinflatie. Asta ar putea fi o stire buna. Dar si o inflatie in jur de 10% in 2023 nu e o stire buna".
 
"Tema conferintei este clara bugetul si fiscalitatea in 2023, dar discutia pentru 2022, 2023 si anii care vin trebuie sa fie contextualizata. Ce se intampla acum nu are precedent dupa cel de-al doilea razboi mondial.
 
Avem un razboi deschis din Ucraina impreuna cu ridicarea majora a pretului la energie. Multa lume nu intelege cat de mult socheaza economiile aceasta crestere a preturilor la energie.
 
Asa ceva nu s-a intamplat, nici in urma cu cateva decenii, cand economia americana a fost supusa acelui soc al multiplicarii pretului la titei. Mai avem si pandemia care nu s-a terminat.
 
Ai perspectiva stagflatiei, ai piese financiare foarte nervoase. Marea Britanie a fost pedepsita pentru ca are o economie de piata de mana a doua", a mai spus oficialul, conform sursei citate.
 
"Economiile sunt zguduite practic si marea provocare pentru politica economica, pentru cei care guverneaza o tara, este de a limita stricaciunile.
 
Este legitima intrebarea, daca avem crestere economica de ce nu simt asta si cetatenii? Pai nu au cum simta cetatenii pentru ca vorbeam de schimbarea dramatica a preturilor la energie…Are loc un transfer de venituri catre producatorii de energie si alti castigatori, si cei mai multi pierd. De aceea nu se simte aceasta crestere economica.
 
Cresc conflictele distributionale in societate. Pe fondul acesta intre castigatori si perdanti, si castiga la urne partide extremiste, partide populiste.
Incertitudinile sunt extreme si operam de pilda in prognozele care se fac, modelele care sunt folosite de bancile centrale, de Ministerul de Finante. Sunt diverse formule care sunt extrem de incerte. Out of Gap-ul cu care se lucreaza este o notiune mult controversata", a mai declarat acesta.
 

"Criza energetica va dura"

 
Daniel Daianu e de parere ca actuala criza energetica e una de durata, din nefericire, " pentru ca aceasta suire masiva a pretului la energie face ca tensiunile in economii sa ramana. De acea vorbesc de masuri de a limita stricaciunile".
 
"Nu poti sa-i salvezi pe toti, nu ai o bagheta magica sa te intorci cu 3-4 ani in urma. Vorbim de o criza a costului vietii. Nu este o criza care sa poata fi rezolvata in sase luni, nici macar in doi ani.
 
 Este un sindrom al economiilor de razboi, desi la noi nu zboara rachete, nu zboara bombe, dar razboiul este in proximitatea noastra dar se vede acest lucru. Se vede in inflatia foarte ridicata, se vede prin costul utilitatilor, se vede in aversiunea fata de risc manifestata de mediul de afaceri.
 
Trebuie demontat un mit. Ca inflatia este cauzata de excesul de cerere in conditiile de acum. Dupa mine este o prostie. Excesul de cerere se vede poate in Statele Unite, in Europa mai putin. Ce s-a intamplat? In pandemie a fost distrusa oferta – productia. Repararea lanturilor de aprovizionare si productie nu se poate face peste noapte", a mai spus el.
 
Te-ar putea interesa si: Firmele nu mai au voie sa te dea afara, in aceste situatii: modificari de ultima ora la Codul muncii
 
Foto: freepik.com
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?
Companii

Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?

today19 Mar. 2024
Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency
Comunicate

Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency

today19 Mar. 2024
Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii
Financiar-Bancar

Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii

today19 Mar. 2024
Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e  si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori

today19 Mar. 2024
In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari
Economie

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari

today19 Mar. 2024
Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora

today18 Mar. 2024
Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile
Sanatate

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile

today18 Mar. 2024
Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager

today18 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii
Financiar-Bancar

Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii

today19 Mar. 2024
Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e  si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori

today19 Mar. 2024
In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari
Economie

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari

today19 Mar. 2024
Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi,...

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora

today18 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x