Bursele sfideaza orice criza: pietele financiare raman puternice, iar investitorii sunt prezenti
piete financiarebursa 2023
Pietele bursiere evolueaza bine, surprinzator de bine, poate, tinand cont de politica monetara din ce in ce mai agresiva pe care o adopta bancile centrale. Acest lucru se datoreaza entuziasmului nestirbit al investitorilor, ce raman prezenti pe piata si "imping in sus bursele", dupa cum afirma specialistii.
Conform unei analize a expertului eToro Bogdan Maioreanu, S&P 500 a crescut cu 8% in acest an, Nasdaq a recuperat peste 14% dupa pierderile de anul trecut, in timp ce indicii europeni au crescut si ei - Dax, indicele german, si CAC 40, cel francez, cu peste 10%.
Nici macar ultimele date pozitive privind forta de munca din SUA nu au reusit sa zdruncine revenirea pietei bursiere americane, ceea ce arata ca investitorii sunt in modul de cumparare, dupa ce unii au iesit de pe piata anul trecut si acum au lichiditati pregatite pentru a fi investite. Ar putea sa fie vorba de “FOMO” - fear of missing out, teama de a nu ramane pe dinafara - astfel se poate explica comportamentul unor investitori care incearca sa nu fie exclusi in aceasta perioada de revenire a pietei, influentati de rapoartele inca bune privind castigurile din T4 al anului trecut si de rezilienta aratata de preturile actiunilor.
Daca ne uitam "in curtea" americanilor, nu par a fi in recesiune
Economia americana nu arata ca se afla in recesiune, daca ne uitam la cel mai recent raport privind crearea de locuri de munca in alte industrii decat agricultura. Recrutarile sunt inca puternice, iar numarul locurilor de munca vacante este si el in crestere, in timp ce rata somajului a atins cea mai mica valoare din 1969 incoace. S-ar putea ca Rezerva Federala (Fed) sa nu fie multumita de aceste date din perspectiva luptei sale cu inflatia, dar investitorii iau cu asalt piata americana.
Astfel, cel mai recent raport privind salariatii din alte domenii decat agricultura arata ca in ianuarie 2023 au fost adaugate inca 517.000 de noi locuri de munca in SUA, in timp ce cresterea salariilor s-a mai domolit si a fost conform asteptarilor analistilor. Intre timp, rata somajului a ajuns la 3,4%, cea mai mica valoare din ultimii 53 de ani. Angajarile au depasit asteptarile analistilor, care estimau o crestere de 188.000 de noi locuri de munca si o rata a somajului in crestere la 3,6%. Piata fortei de munca da dovada de rezilienta in ciuda cresterii preturilor care a dus la o repliere a consumatorilor si la cresterea costurilor de credit. Un alt element arata ca piata fortei de munca are potentialul de a ramane fierbinte pentru o vreme. Numarul locurilor de munca vacante a crescut la peste 11 milioane in decembrie 2022, de la 10,44 milioane in luna precedenta. In ciuda concedierilor recente efectuate de Amazon si de alti giganti din domeniul tehnologiei precum Google, Microsoft, IBM etc, estimate la un total de 107.000 de persoane in ianuarie, piata muncii ramane foarte puternica.
Piata pariaza implicit pe o “aterizare usoara”, pe castiguri mai putin slabe in viitor si ar putea deveni sensibila la o pozitie mai dura a Fed. De asemenea, revenirea ar putea oferi investitorilor mari posibilitatea de a marca unele profituri creand o retragere pentru a reintra pe piata la preturi mai bune.
In cel mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat despre investitorii din Romania rezulta ca proportia celor care detin active in numerar a sarit de la 61% in trimestrul al treilea la 78% la sfarsitul trimestrului al patrulea. In ceea ce priveste modul in care investitorii percep piata muncii din Romania, 68% considera ca locul lor de munca este sigur. Ultimele date privind somajul in Romania arata o usoara crestere a somajului la 5,6%, iar in UE acesta este in medie aproape de 6%, ceea ce arata o piata a muncii puternica.
Foto: pixabay.com