In Romania, un numar urias de angajati sunt platiti cu salariul minim pe economie. Multi dintre ei accepta insa sa semneze un contract pe acest salariu minim, iar o suma suplimentara sa le intre in buzunar “la negru”. Este o practica care le aduce cateva sute de lei in plus in fiecare luna, insa problema majora vine atunci cand vine vorba despre pensii.
Salariul minim pe economie la aceasta ora este de 3.000 de lei, ceea ce inseamna ca vorbim despre un venit net de aproape 1.900 de lei. In aceste conditii, 595 de lei din suma bruta sunt directionati catre sistemul public de pensii. In cazul in care cineva ar lucra timp de 35 de ani pe acest salariu minim, la batranete se va “bucura” de o pensie de doar 1.260 de lei. O suma cu care oricarui om i-ar fi extrem de greu sa supravietuiasca in conditii decente, tinand cont de preturile din ziua de astazi.
Daca vrem sa facem o comparatie, ne putem gandi la un angajat care este platit cu un salariu brut in valoare de 8.000 de lei, ceea ce inseamna un venit net de aproximativ 4.700 de lei. Contributia la sistemul public de pensii in acest caz este mult mai mare, bineinteles. Pastrand acelasi numar de 35 de ani de munca, vom vorbi in cele din urma despre o pensie de aproximativ 2.500 de lei. Nici macar aceasta nu este o pensie foarte mare, insa este dubla fata de cea pe care am calculat-o in randurile precedente.
In acest context, specialistii trag un semnal de alarma cu privire la practica lucrului “la negru”, multi salariati punandu-si singuri bete in roate. Bucurandu-se acum de cateva sute de lei in plus pe luna, isi ingreuneaza extrem de mult batranetea! Sigur, multi se gandesc ca oricum pensia este departe sau poate ca nici macar nu vor mai prinde pensia. Realitatea ne arata insa ca cei mai multi dintre noi vom prinde ani buni de pensie, ani care vor fi extrem de grei cu o pensie atat de mica.
Ultimele NOUTATI
Case mai ieftine si facturi mai mici. Planul UE pentru locuinte mai accesibile si sustenabile
Plafonarea tarifelor pentru politele RCA a fost eliminata. Ce cresteri sunt asteptate
Se scumpesc vacantele! Paradoxal, s-ar putea sa fie mai scump sa mergi la Constanta decat in Grecia sau Italia
Ce se intampla cu prosumatorii din Romania dupa 1 iulie? Raspunsuri oficiale de la ANRE
Partenerii nostri
Ce se intampla daca depasesti 90 zile concediu medical. Drepturi si obligatii
CCC pentru tatal necasatorit - procedura si reglementari cheie
Ce software de gestiune sa alegi pentru restaurant in functie de specificul locatiei
Dividende interimare: Atentie la modificarea cotei de impozit pentru sumele neachitate!
Prescriptia obligatiilor fiscale: Cand se prescrie anul 2019