Asociatia CFA Romania a publicat recent datele referitoare la indicele sau de Incredere Macroeconomica pentru luna noiembrie, aratand o scadere semnificativa de 5.4 puncte a acestuia, ceea ce il duce la un scor de 47.6 puncte. Aceasta diminuare drastica a fost generata de o cadere de peste 5 puncte a ambelor componente ale acestui indicator.
Adrian Codirlasu, Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania, a subliniat impactul incertitudinii fiscale asupra increderii macroeconomice, mentionand ca aceasta tine indicatorul la niveluri reduse si amplifica asteptarile inflationiste. Politica fiscala este identificata ca principalul risc in ceea ce priveste inflatia. Acest context a dus la formarea unor asteptari similare in ceea ce priveste cresterea economica si in anul viitor, comparativ cu cea din acest an.
Analistii au efectuat mai multe previziuni importante pentru anul 2024 in ceea ce priveste indicatorii macroeconomici cheie. Astfel, pentru urmatorul an, rata anticipata a inflatiei (decembrie 2024) a crescut la o valoare medie de 6.42%. Mai departe, peste 88% dintre participanti prevad o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni. Valoarea medie anticipata pentru urmatoarele 6 luni este de 5,0069 lei pentru un euro, iar pentru 12 luni, aceasta creste la 5,0590 lei pentru un euro. Asadar, o veste cat se poate de proasta pentru romanii care platesc chirii sau au imprumuturi in euro.
In ceea ce priveste proprietatile rezidentiale, proiectiile indica o scadere a preturilor in orase, conform a 47% dintre respondenti, iar 35% dintre ei anticipeaza o stabilitate. De asemenea, 76% considera ca preturile actuale sunt supraevaluate.
Pentru anul in curs, se estimeaza un deficit bugetar de 5.7% din PIB, iar pentru anul urmator, proiectia este de 5.2%. In ceea ce priveste Produsul Intern Brut, pentru anul 2023 se anticipeaza o crestere de 2.2%, iar pentru 2024, asteptarile sunt de 2.3%. In plus, se mai asteapta si o crestere a datoriei publice pana la un nivel de 54% din PIB in urmatoarele 12 luni.
Sondajul lunar al Asociatiei CFA Romania, realizat de 12 ani, reprezinta un instrument vital pentru cuantificarea anticipatiilor analistilor financiari cu privire la activitatea economica din Romania. Aceasta se bazeaza pe 6 intrebari referitoare la conditiile actuale si anticiparile pentru viitor in mediul de afaceri, piata muncii si evolutia venitului si averii personale. Aceste ultime proiectii indica o perioada de incertitudine si ajustari pentru romanii care se confrunta cu costuri crescute si fluctuatii pe piata valutara, amplificate de conditiile fiscale instabile si presiunea inflationista.
Te-ar putea interesa si: Au marit alocatiile pentru copii, in 2024. Cat ajunge de la 1 ianuarie alocatia copilului pana la 18 ani
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Fondatorul TikTok a ajuns cel mai bogat om din China, intr-o perioada in care numarul miliardarilor este in declin
Gata cu camataria IFN-urilor. S-a dat legea care te protejeaza de dobanzile colosale la imprumuturi
Invata sa iti gestionezi banii in 2025: ce ar trebui sa stii despre investitii si economii
Educatia financiara in 2025: pasii esentiali pentru o gestionare mai buna a banilor
Cat te costa sa traiesti in Brasov, daca platesti chirie? Utilitati + costuri personale + o iesire la restaurant
Partenerii nostri
STUDIU - toate companiile au declarat majorari salariale in 2024
Conduita la locul de munca - ce reprezinta un comportament periculos pentru sine sau pentru colegi?
Noul regim al amenzilor in sistemul e-TVA
Ce aspecte sa aveti in vedere despre activele corporale si necorporale