Cresterea tarifelor de distributie a energiei electrice au dat mari batai de cap romanilor in 2023, nefiind deloc putini cei care nu au mai reusit sa isi plateasca facturile. Nici nu este de mirare insa, mai ales tinand cont de faptul ca nu doar tarifele la energia electrica au crescut pe parcursul anului trecut.
Vestile par a fi insa ceva mai optimiste pentru anul 2024, specialistii asteptandu-se la o crestere a tarifelor de distributie a energiei electrice sub rata inflatiei. "In medie, pot sa va spun ca vom avea o crestere de tarife de distributie de doar 3,39%. Media este alcatuita din toate zonele de distributie si pe toate nivelurile de tensiune. In medie, vom avea o crestere de 3,39%. Daca o comparam cu rata inflatiei estimate de Comisia de Prognoza pentru anul 2024, de 4,6%, suntem sub aceasta rata a inflatiei', a spus George Niculescu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei.
"Pe o anumita zona de distributie majorarea tarifelor de distributie este in medie de 5,75%, iar pe alta zona este o scadere de 1,41%, pe joasa tensiune. Asa cum v-am spus, folosind o medie pe toate nivelurile de tensiune si pe zonele de distributie, cresterea este de doar 3,39%, pentru operatorii de distributie si de doar 1,51% pentru operatorul de transport", a mai explicat presedintele ANRE.
In contextul cresterilor constante ale tarifelor la energie, premierul Marcel Ciolacu a cerut explicatii suplimentare pe acest subiect. In timp ce pe plan european tarifele la energie scad, la noi in tara cresc. De ce se intampla asta? Explicatia nu este deloc una simpla, ANRE demarand la finalul anului trecut peste 170 de controale la furnizorii si traderii de energie. In cazul a patru dintre aceste controale s-au descoperit “indicii in legatura cu vanzari succesive a unor cantitati de energie electrica, in scopul vadit de a creste pretul”.
Controalele nu s-au finalizat in totalitate, insa oficialii ANRE au facut deja o informare pe acest subiect. “"In primul rand, lucrurile se petrec in cadrul ordonantei 27 din 2022. Ideea este urmatoarea, la articolul 16, alineatul 7.4 se prevede exact lucrul acesta legat de vanzari succesive cu scopul cresterii preturilor, care sunt penalizate cu 5% din venitul companiilor care fac asa ceva. Ce inseamna asta si cum poate sa creasca pretul prin vanzari succesive? E o chestiune care tine de insasi functionarea pietei”, a spus profesorul Ionut Purica.
Apoi, el a continuat cu explicatiile legate de acest fenomen: “Piata gaseste un echilibru de pret intre cerere si oferta. Energia intotdeauna are o cerere pe care nu poti sa o neglijezi sau nu poti sa o diminuezi imediat pe piata. In consecinta, cine incearca sa creasca preturile vinde mai putina energie, deci ofera, oferta e mai mica decat cererea si atunci automat pretul creste. Evident, cererea ramane in continuare si se ofera din nou o cantitate succesiva de energie care nu acopera dintr-o data cererea, lucru care conduce la cresterea preturilor, doar ca asta inseamna manipularea pietei intr-un mod care este neconcordant cu modul corect de functionare a cererii si ofertei pe piata”.
Citeste si: Ar trebui oprit routerul WiFi noaptea?: ce spun specialistii
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Vrei sa iei imprumut de la un IFN? Vezi aici care e suma maxima pe care ti-o pot cere - LEGE NOUA
Curierii de la Sameday, salarii de lux: pleaca acasa si cu 1.000 de euro in buzunar
Cele mai grele 5 sfaturi financiare pe care putini romani le respecta
O mare companie da afara 17.000 de angajati, peste noapte: "Ne resetam" - spune conducerea
Autorul bestseller-ului Tata bogat, tata sarac: Saracia este o consecinta a educatiei slabe, nu a lipsei de bani
Partenerii nostri
Lucrator desemnat responsabil de SSM - model decizie
Continuarea popririi la schimbarea locului de munca - atentie la aceste aspecte!
Concediu de odihna in functie de vechime - procedura de acordare
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Curierii de la Sameday, salarii de lux: pleaca acasa si cu 1.000 de euro in buzunar
Cele mai grele 5 sfaturi financiare pe care putini romani le respecta