In universul financiar al creditelor si imprumuturilor, exista un set de termeni si acronime care pot parea enigmatice pentru majoritatea oamenilor care nu au studii in domeniu. Unul dintre acesti termeni este EURIBOR, un indice esential in lumea financiara europeana. In randurile urmatoare aflam ce este EURIBOR, cum se calculeaza si cum poate influenta rata dobanzii la imprumuturile tale bancare.
EURIBOR este un acronim care provine de la "European Interbank Offered Rate". Acest indice reprezinta rata dobanzii la care bancile europene sunt dispuse sa imprumute fonduri intre ele pe piata interbancara. Cu alte cuvinte, EURIBOR indica rata de dobanda medie pe care bancile europene o platesc atunci cand imprumuta bani intre ele.
EURIBOR este calculat zilnic si este bazat pe datele furnizate de un grup de saisprezece banci europene de importanta sistemica. Aceste banci trimit ratele dobanzilor la care sunt dispuse sa imprumute bani pentru diferite perioade (de exemplu, o zi, o luna, trei luni, sase luni sau un an). Dupa colectarea datelor, EURIBOR se calculeaza ca o medie ponderata a acestor rate, luand in considerare dimensiunea si importanta fiecarei banci. Indicii EURIBOR la 3 si 6 luni sunt cei mai utilizati de banci pentru stabilirea nivelului dobanzilor variabile.
EURIBOR este folosit ca referinta pentru stabilirea ratelor dobanzilor la o gama larga de produse financiare, inclusiv credite ipotecare, credite de consum si imprumuturi pentru intreprinderi. Majoritatea creditelor cu dobanda variabila din Europa sunt legate de EURIBOR. Astfel, orice schimbare a EURIBOR va avea un impact direct asupra ratei dobanzii pe care o platesti pentru creditul tau.
Atunci cand EURIBOR creste, ratele dobanzilor pentru imprumuturile legate de acest indice vor creste, ceea ce inseamna ca vei plati mai mult pentru a-ti rambursa imprumutul. Pe de alta parte, atunci cand EURIBOR scade, rata dobanzii pe imprumuturile tale va fi mai mica, ceea ce iti poate reduce cheltuielile lunare.
La mijlocul lunii septembrie, Banca Centrala Europeana a decis o noua majorare a dobanzii de referinta, ceea ce reprezinta cea de-a zecea majorare consecutiva. Aceasta ultima majorare a urcat costul creditului la cel mai ridicat nivel din istoria institutiei.
„Consiliul guvernatorilor a decis sa majoreze cu 25 puncte de baza cele trei rate ale dobanzilor reprezentative ale BCE. In consecinta, rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit vor creste la 4,50%, 4,75% si, respectiv, 4,00% incepand cu data de 20 septembrie 2023”, a transmis in urma cu doua saptamani Consiliul guvernatorilor BCE.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Oferte last minute vs. rezervari in avans la bilete de avion - avantaje si dezavantaje
Cu doar 27.000 de euro venituri pe familie in Romania, depasim Cehia si Ungaria la puterea de cumparare
Cum se va calcula noul impozit pe proprietate - de la 1 ianuarie 2026 se schimba regulile si pentru apartamente, dar si pentru case
Piata imobiliara, la un pas sa repete criza din 2008. Creditele ipotecare s-au prabusit, romanii nu se mai arunca sa isi cumpere case pe 30 de ani
Partenerii nostri
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Ce se intampla daca depasesti 90 zile concediu medical. Drepturi si obligatii
Chitanta neinregistrata in anul 2024: Cum se remediaza situatia
Renuntarea la dividende in favoarea celorlalti asociati: Care este solutia legala sigura si corecta?
Monografii Contabile 2025: Modele grupate pe domenii, gata de folosit
Te-ar putea interesa si
Oferte last minute vs. rezervari in avans la bilete de avion - avantaje si dezavantaje
Cu doar 27.000 de euro venituri pe familie in Romania, depasim Cehia si Ungaria la puterea de cumparare